FOTO by Instagram @dorina_mereacre / @chefalexmonaco

Dom

Medovik torta – ruska ljepotica bogatog i raskošnog okusa

Daria Lovrić 24. listopada 2023.

Donosimo recept koji naprosto morate kušati!

Jesen je idealno vrijeme za isprobavanje novih recepata ili obnavljanje starih omiljenih jela. Danas vam predstavljamo ukusan recept koji će zasigurno oduševiti vas i vaše najdraže.

Pozovite svoje prijatelje ili s obitelji uživajte u ovoj popularnoj poslastici. Iako izgleda komplicirano, priprema je jednostavna, a bogat okus Medovik torte razmazit će vaše nepce.

Naime, Medovik je ukusna torta od meda i kiselog vrhnja koja je u Rusiji vrlo popularna tijekom blagdana. Ova slastica je navodno osmišljena još u 18. stoljeću od strane mladog chefa na ruskom dvoru.

Legenda kaže kako je želio impresionirati caricu Elizabetu Aleksejevnu. Iako carica nije bila ljubiteljica meda, očarala ju je kombinacija slatkog meda i kiselog okusa.

Danas postoje različite varijante ove torte – neki je pripremaju s kondenziranim mlijekom, kremom od maslaca ili čak klasičnom vanilija kremom, ali najpopularnija verzija ostaje ona s kiselim vrhnjem. U nastavku vam donosimo isprobani recept koji morate probati.

Sastojci za kore:

  • 150 g šećera
  • 130 g meda
  • 180 g maslaca
  • 2 velika jaja
  • 6 g sode bikarbone
  • 500 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 g mljevenog kardamoma (po izboru)

Sastojci za kremu:

  • 550 g kiselog vrhnja (masnog)
  • 300 g vrhnja za šlag, mliječnog
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • korica naranče (po izboru)
  • Sastojci za premaz:
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 30 g šećera u prahu

Priprema:

Na pari otopite maslac, med i šećer. Kad se sastojci otope, dodajte jedno po jedno jaje, brzo miješajući. Kuhajte na pari uz miješanje dok se smjesa ne počne zgušnjavati te maknite s vatre.

Smjesi prvo dodajte sodu bikarbonu i promiješajte, a zatim postepeno dodajte brašno pomiješano sa solju i kardamomom. Kako bi dobili mekano i ljepljivo tijesto koristite špatulu za miješanje.

Tijesto izlijte na prozirnu foliju, spljoštite u oblik pravokutnika, zamotajte i ohladite 4-6 sati.

Hladno tijesto podijelite na 18 jednakih dijelova i spremite u hladnjak. Pećnicu zagrijte na 180°C, pleh od pećnice okrenite naopako i na njega stavite papir za pečenje. Pripremite si i drugi papir za druge tri kore.

Svaki komadić tijesta razvaljajte na dobro pobrašnjenoj plohi na debljinu oko 1 mm. Izrežite krug željene veličine (veličine vašeg kalupa za tortu) i prebacite koru na papir za pečenje i složite ih koliko stane.

Pecite oko 6-8 minuta. Kad se prva tura ispeče, nastavite s idućom turom. Kore ohladite na sobnoj temperaturi. a dok se hlade napravite kremu.

Sve sastojke za kremu pomiješajte pa miksajte dok se ne počne stiskati. Krema će biti dosta mekana, međutim nakon mazanja na kore će se stisnuti u hladnjaku.

Na tanjur za posluživanje ili na dno kalupa za tortu stavite prvu koru. Ogradite ju obručem koji ste obložili papirom za pečenje ili acetatnom folijom pa premažite prvim dijelom kreme. Na to pritisnite drugu koru, pa opet kremu te nastavite redati dok sve ne potrošite.

Nakon što ste završili tortu, hladite je najmanje 8 sati. Drugi dan pažljivo skinite kalup i odvojite tortu od obruča. Cijelu tortu premažite mješavinom kiselog vrhnja i šećera pa na nju zalijepite mrvice preostalih kora kako bi ju ukrasili.

Iako možda zvuči kao mnogo posla, vjerujte da se isplati!