FOTO by Intarzija.me

Dekor

Neka vas božićni duh ponese malo ranije – donosimo najunikatniji poklon ovog Božića

Mia Vodopija 29. listopada 2021.

Ovako jedinstvenu mapu sigurno nemate...

Svake godine se pitamo istu stvar, ‘što odabrati za poklon našim najmilijima’. To ponekad može biti pravi izazov, prijatelji i članovi obitelji obično već ‘sve imaju’.

Parfemi, odjeća, torbe, satovi…to su sve dobre opcije, ali unaprijed znate kako vaša prijateljica već ima sve moguće parfeme ili da vaš dečko nosi samo određene satove koje sam voli kupovati. Kako kupiti poklon nekome tko ima sve?

Originalna mapa Hrvatske najbolji je božićni poklon

Za sve one koji muku muče s odabirom ovogodišnjeg poklona, Vladimir Peković iz Podgorice će vam pomoći. Ne, on nije personal shopper, već inovativni kreativac i matematičar koji kreira drvene mape!

„Kao diplomirani specijalist matematike i računalnih nauka zanimao sam se za programiranje i crtanje raznih oblika. U početku su to bili jednostavni oblici, ali s vremenom sam shvatio da mogu napraviti nešto posebno“, govori nam simpatični Vladimir.

Otkriva nam kako je izrada mapa hobi, a da ih klijenti naručuju putem društvenih mreža.

Ona mapa koja je nama zapela za oko jest mapa Republike Hrvatske. Možda zvuči malo neobično da Vladimir, rodom iz Crne Gore, kreira mapu Hrvatske, ali on nam govori kako je to učinio iz više razloga. „Prije svega, već smo kreirali dosta drvenih mapa svijeta, Europe i Crne Gore u različitim dimenzijama i zbilja smo željeli stvoriti nešto novo.“

Karta Hrvatske, susjedne zemlje, sa svojim prelijepim oblikom i izazovnim otocima bila mu je zanimljiva. Također mu je bio cilj ponuditi zbilja jedinstvenu mapu Hrvatske.

Mape od oraha, masline, hrasta…

Mapa zemlje se radi od punog drveta s morem od epoksi smole, uz obilježavanje centara svake od lokalnih županija. Osnovu mape čini pleksiglas ili medijapan debljine šest do osam milimetara. Na tu ploču se pričvršćuju drveni dijelove s nekoliko stotina vijaka, što mapu čini izuzetno čvrstom i stabilnom.

„Svaku mapu izrađujemo koristeći najkvalitetnije vrste punog drveta – oraha, masline,  jasena, hrasta, mahagonija, trešnje i brijesta. Posebno sam ponosan na činjenicu da mogu uklopiti desetine drvenih dijelova u savršenu cjelinu“, rekao je Vladimir.

Rezultat njegovog rada realistične su 3D karte, odnosno mape dimenzija od 0.5×0.5 metra do 1×2 metra, što ih čini unikatnim i ekskluzivnim proizvodom.

Cijena drvene mape zavisi od dimenzija, vrste drveta i složenosti izrade. Vladimir nam govori kako su se cijene karata koje je do sad radio kretale između 400 i 1500 eura.

„Moram priznati da klijenti često pitaju zašto je drvena mapa tako skupa, ali shvate čim je vide uživo – vidi se koliko je vremena i truda potrebno za izradu tako unikatnog ukrasa“, zaključuje vlasnik.

Počastite se jedinstvenim poklonom kojeg ćete zauvijek imati

Najposebniji pokloni su oni koji će trajati godinama, u koje ćemo rado gledati, kojih ćemo se rado prisjećati, odnosno oni pokloni koje dajemo od srca.

Mapa Hrvatske napravljena od kvalitetnog punog drva u koju se ulažu dani i noći rada, uistinu je nešto što se s ponosom može izložiti u dnevnom boravku (ili bilo kojoj prostoriji po izboru).

Vladimirov put od matematike od izrade mapa poseban je, baš kao i njegov talent. Za sve one koji bi rado kupili zanimljiv poklon, možete zapratiti profil Intarzija na Instagramu i na Facebooku! P.S. na linku možete pogledati cjelokupan proces izrade jedne mape.