FOTO by Dr. Oetker

Dom

Linzeri – najslađa strana uskršnjeg stola!

Una Lora Banjac 25. ožujka 2024.

Od slatkoga slađe

Bliži nam se proljeće i Uskrs, doba godine kada se treba potruditi oko blagovaonskog stola i oduševiti cijelu obitelj najfinijim delicijama. Osim poznate uskršnje šunke, kuhanih jaja, mladog luka, rotkvica i sira – treba nam i nešto da se malo zasladimo.

Stoga smo ovog Uskrsa odlučili pripremiti nama najdraže linzere! Ovi keksići nešto su što bi mogli jesti svaki dan, prhko tijesto i voćno ili čokoladno punjenje prava su rapsodija za naše nepce, a recept za ovu deliciju donosimo vam u nastavku.

Sastojci za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 130 g maslaca

Dodatno: Marmelada ili čokolada za punjenje te šećer u prahu

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. 

  • Umijesite tijesto 

Pomiješajte sve suhe sastojke pa prstima utrljajte maslac. Smjesi dodajte i žumanjke i umijesite glatko tijesto. Mijesite što je kraće moguće, samo dok se sastojci ne sjedine.  

  • Stavite u hladnjak

Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. 

  • Razvaljajte i oblikujte

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu otprilike 3 mm. Izrezujte oblike po želji, a svakom drugom u sredini izbušite malu rupu. Slažite na prethodno pripremljen lim za pečenje.

  • Pecite 

Pecite otprilike 8 minuta, keksići trebaju biti blijedi i tek lagano početi dobivati boju. Ostavite kekse da se ohlade. 

Dodatno

  • Spojite

Kekse s rupicom posipajte šećerom u prahu, a one druge premažite marmeladom ili čokoladom po želji. Polovice spojite i slažite u limenu kutiju. 

Za ove fine keksiće možete koristiti Dr. Oetker modlice za linzere koji dolaze u obliku srca, zvjezdice, gljive i kruga. Osim ovih modlica na Dr. Oetker službenoj stranici pronašli smo i prekrasne modlice za kekse u obliku jajeta s motivima zeca i tulipana – ovakvi keksići čine vaš blagdanski stol zaista posebnim.

Za još bolji okus ovih divnih keksića u tijesto dodajte koricu limuna, cimet ili mljevene bademe. U slast!