FOTO by Dr. Oetker
Linzeri – najslađa strana uskršnjeg stola!
Od slatkoga slađe
Bliži nam se proljeće i Uskrs, doba godine kada se treba potruditi oko blagovaonskog stola i oduševiti cijelu obitelj najfinijim delicijama. Osim poznate uskršnje šunke, kuhanih jaja, mladog luka, rotkvica i sira – treba nam i nešto da se malo zasladimo.
Stoga smo ovog Uskrsa odlučili pripremiti nama najdraže linzere! Ovi keksići nešto su što bi mogli jesti svaki dan, prhko tijesto i voćno ili čokoladno punjenje prava su rapsodija za naše nepce, a recept za ovu deliciju donosimo vam u nastavku.
Sastojci za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 130 g maslaca
Dodatno: Marmelada ili čokolada za punjenje te šećer u prahu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Umijesite tijesto
Pomiješajte sve suhe sastojke pa prstima utrljajte maslac. Smjesi dodajte i žumanjke i umijesite glatko tijesto. Mijesite što je kraće moguće, samo dok se sastojci ne sjedine.
- Stavite u hladnjak
Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Razvaljajte i oblikujte
Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu otprilike 3 mm. Izrezujte oblike po želji, a svakom drugom u sredini izbušite malu rupu. Slažite na prethodno pripremljen lim za pečenje.
- Pecite
Pecite otprilike 8 minuta, keksići trebaju biti blijedi i tek lagano početi dobivati boju. Ostavite kekse da se ohlade.
Dodatno
- Spojite
Kekse s rupicom posipajte šećerom u prahu, a one druge premažite marmeladom ili čokoladom po želji. Polovice spojite i slažite u limenu kutiju.
Za ove fine keksiće možete koristiti Dr. Oetker modlice za linzere koji dolaze u obliku srca, zvjezdice, gljive i kruga. Osim ovih modlica na Dr. Oetker službenoj stranici pronašli smo i prekrasne modlice za kekse u obliku jajeta s motivima zeca i tulipana – ovakvi keksići čine vaš blagdanski stol zaista posebnim.
Za još bolji okus ovih divnih keksića u tijesto dodajte koricu limuna, cimet ili mljevene bademe. U slast!