Dekor

Kreativnost na vratima: Inspiracija za adventske vijence i kako ih ukrasiti

admin 27. studenoga 2023.

Autor: Sara Ritoša

Adventski vijenci su tradicionalni ukrasi koji se koriste tijekom adventa, razdoblja od četiri tjedna prije Božića. Vijenci imaju simboličko značenje i često se koriste kao dekoracija na vratima, stolovima ili prozorima.

Najčešći ukrasi koje možemo vidjeti na adventskim vijencima osim tradicionalne četiri svijeće koje predstavljaju četiri nedjelje Došašća su zelene grančice kao simbol vječnog života i crveni ukrasi koji daju simboliku ljubavi i radost Božića.

U današnje vrijeme ima mnogo različitih verzija, oblika i dizajna adventskih vijenaca, a mi Vam donosimo nekoliko ideja kako Vaš može izgledati ove nadolazeće blagdane.

Tradicionalni adventski vijenac

Za tradicionalni adventski vijenac trebat će vam zelene borove grančice koje ćete umotati u krug kako biste stvorili osnovu vijenca. Na ovu osnovu postavite četiri svijeće ravnomjerno raspoređene. Svijeće mogu biti jednake ili različite veličine, pri čemu najveću možete upaliti posljednju nedjelju prije Božića.

Kako biste vijenac dodatno ukrasili, možete koristiti različite crvene detalje poput vrpca, kuglica ili bobičastog voća, kao što je šipak. Ovaj klasični dizajn odražava duboko ukorijenjenu tradiciju adventa i stvara atmosferu iščekivanja i pripreme za Božić.

Minimalistički adventski vijenac

Ako niste vješti s rukama ili nemate dovoljno vremena za izradu detaljnog adventskog vijenca, ovaj minimalistički pristup je jednostavan i brz. Potrebne su vam četiri svijeće, lijepa podloga i nekoliko ukrasa za postavljanje oko svijeća.

Svijeće zalijepite na podlogu koristeći ljepilo prikladno za drvo ili običan patafix koji ćete kasnije lako ukloniti. Nakon postavljanja svijeća, oko njih dodajte ukrase prema vlastitim željama. Na primjer, možete postaviti nekoliko grančica maslina ili borovih grančica kako biste stvorili jednostavan, prirodan izgled.

Ako preferirate drugačiji dekor, crvene kuglice za bor ili nekoliko bobica božikovine s nekoliko listova mogu dodati božićni šarm.

Ovaj minimalistički vijenac brzo će unijeti blagdansku atmosferu u vaš dom bez potrebe za složenom izradom ili mnogo vremena utrošenog na dekoraciju. Uz malo truda, možete stvoriti prekrasan i suvremen izgled adventskog vijenca.

Moderna adaptacija vijenca

Moderna adaptacija adventskog vijenca može uključivati kreativne i suvremene pristupe, prilagođavajući tradicionalni koncept vijenca suvremenim ukusima i estetikama. Možete se igrati s raznim cvijećem, bojama i dodacima koji Vas podsjećaju na Božić.

Drvo možete zamjeniti keramikom ili staklom, a umjesto božikovine, stavite moderno bilje i cvijeće koje se vama sviđa i daje duh čistoće i topline.

Dekoracija može biti svakakva, od dječjih ukrasa do minimalsitičkih kućica kao što je na slici gore. Dajte mašti na volju i ukrasite svoj vijenac u Vašem stilu i božićnom duhu.