FOTO by Ines Novković

Kultura

Klub Kazališta Komedija ima novu premijeru u režiji i izvedbi Filipa Sertića!

PR 16. listopada 2023.

Danas, 16. listopada 2023. s početkom u 20 sati u Klubu Kazališta Komedija premijerno će biti izvedeno djelo Patricka Süskinda KONTRABAS koje postavlja i izvodi glumac Filip Sertić.

Predstava nastaje u koprodukciji Kazališta Komedija i Tesla Teatra.

Predstave i filmovi uvijek se rade o velikim imenima, o onima koji su uspjeli, onima koji su ušli u povijest. A što je s onima koji su se jednako trudili, a nisu uspjeli?

Photo by: Ines Novković

Nije ovo priča o kraljevima, ni državnicima, o slavnim skladateljima ni nekoj drugoj znamenitoj ličnosti. Već samo o jednom kontrabasistu. Pa što? Je li zato manje vrijedna pričanja i ne bi ju trebalo pričati? Možda će vas baš zato dirnuti ravno u srce.

U fokusu ove drame je glazbenik koji je cijeli život podredio glazbi, a sada sjedi u zadnjem redu orkestra. Što ako cijeli život igramo po pravilima, poslušno i požrtvovno, a život nas za to ne nagradi? Predstava je oda onima koji su od života očekivali više.

Nasmijat će vas do suza, ali i potaknuti na razmišljanje je li uspjeh kojim težimo zaista toliko važan. Život nije fer. Događa li se uistinu sve s razlogom? Zašto su neki od nas talentiraniji, bogatiji ili ljepši od drugih? Zašto neki sjede u prvom, a neki u zadnje redu orkestra?

Photo by: Ines Novković

Uz koju čašicu previše otkrit će vam naš antijunak sve o usamljenosti, anonimnosti i instrument kojeg baš i ne voli. U maniri dobrih, starih romantičnih komedija, ili bolje rečeno tragikomedija naš kontrabasist učinit će sve da osvoji jednu sopranisticu. Ali izlazi li ona sasvim slučajno s dirigentom? Ili je ipak problem u instrumentu? Čime mu se zamjerio Mozart i što je još pošlo po krivu u njegovu životu otkrit će vam iz svog dnevnog boravka jedan… ime mu nije važno, kontrabasist!

Patrick Süskind je njemački pisac i scenarist, autor svjetski poznatog bestsellera Parfem po kojem je snimljen i holivudski film. Kontrabas je svjetska uspješnica, tekst koji je preveden na 27 jezika i koji je postao jedan od najizvođenijih njemačkih drama.

Labilan kontrabasist briljantna je paralela s unutarnjim borbama i previranjima današnjeg čovjeka. Izrazito aktualan zbog naizgled brojnih prilika, ali istovremeno i rastuće anksioznosti, pravi je antijunak u kojem će se svak prepoznati.

Filip Sertić rođen je 1991. u Zagrebu. Završio je Fakultet političkih znanosti i potom glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nakon studija radio je u Kazalištu Kerempuh (Šest likova traži autora u režiji Olivera Frljića i Samoubojica u režiji Vite Taufera). Istovremeno radi na filmu i televiziji. Prva televizijska uloga bila mu je ona Darka Rundeka u seriji Crno Bijeli Svijet. Ostvario je i uloge u serijama Blago Nama i Nemoj nikome reći te filmovima Posljednji Srbin u Hrvatskoj i Za ona dobra stara vremena.

Posljednjih pet godina živio je u Americi, u Los Angelesu gdje je radio u filmskoj industriji. Ostvario je uloge u serijama Yellowstone 1883 (Paramount) i The Cleaning Lady (HBO) te filmovima Why Don’t you like me i This Game’sCalled Murder. Radio je i u kazalištu UCB Los Angeles, najpoznatijem kazalištu improvizirane komedije u Americi otkud su proizišli brojni slavni komičari. Imao je priliku surađivati s glumačkim zvijezdama poput Meryl Streep i Sama Elliota.

Potaknut štrajkom pisaca i glumaca u Americi koji je paralizirao filmsku industriju već peti mjesec te nostalgijom prema domovini, odlučio se vratiti u Hrvatsku gdje će zaigrati u predstavi Kontrabas u Klubu Kazališta Komedija. Radi se o svjetskoj uspješnici, komediji koja je osvojila publiku diljem Europe.

Photo by: Ines Novković

O suradnji Komedije i nezavisne scene

Kontrabas je gorko slatka poetska monodrama o usamljenom mladom glazbeniku koji živi sam sa svojim kontrabasom. Iako ga njegov instrument obogaćuje i ispunjava, on ga u isti čas opterećuje, živcira i ljuti. U opisu ove neobične simbioze saznajemo mnogo o mladom glazbeniku: o njegovoj ljubavi, razmišljanjima i životnim namjerama. 

Kroz nježni humor kojim je protkana ova priča, autor progovara i o mnogim aktualnim temama koje nisu direktno oslovljene: o samoći, nesigurnosti – o izazovima modernog svijeta.  

Süskind majstorski opisuje prostore unutarnjih fantazija i emotivnih previranja svojih likova, pa tako i u Kontrabasu donosi simboličnu priču o osjetljivom, ali nezgrapnim instrumentu koji zapravo opisuje glazbenika – njegovog vlasnika.  

Projektom Kontrabas mladog glumca  Filipa Sertića Kazalište Komedija ponovno daje priliku za suradnju autorima sa nezavisne kazališne scene. 

Prostor Kluba kazališta Komedija  pokazao se idealnim za komorne predstave i kabaretska sadržaje, a ova monodrama  idealno se uklapa u  takva programska promišljanja. 

Autorima s nezavisne scene nije lako pronaći mjesto za igranje predstava i za nova kazališna istraživanja. Stoga nam je posebno drago da u prostorima Kluba možemo ugostiti mlade umjetnike. Ulazeći u koprodukciju s nezavisnim autorskim  projektima poput ovoga, dajemo tehničku i logističku podršku novim predstavama i umjetničkim idejama, a kao najveće gradsko kazalište  smatramo da takva suradnja donosi obostrani benefit.