FOTO by PR

Kultura

Kazalište Komedija ima novu svečanu premijeru s odličnom glumačkom postavom!

PR 21. studenoga 2023.

Važno je zvati se Ernest

Svečana premijera predstave Važno je zvati se Ernest Oscara Wildea, u režiji Ivana Plazibata održat će se u četvrtak, 30. studenoga 2023. s početkom u 19:30 sati u Kazalištu Komedija.

Prevoditeljica je Martina Aničić, a autorski tim uz redatelja Plazibata čine scenograf Filip Triplat, kostimografkinja Petra Pavičić, autor glazbe Damir Šimunović, Anna Javoran je bila zadužena za scenski pokret, a svjetlo je oblikovala Dubravka Kurobasa.

Glumački ansambl čine Ronald Žlabur, Filip Juričić, Nina Kaić Madić, Ana Magud, Mila Elegović, Vanja Ćirić, Dražen Bratulić i Adnan Prohić.

Renomirani i nagrađivani redatelj Ivan Plazibat koji prvi put surađuje s Komedijom, kaže: Wildeov Ernest komad je koji služi kao potvrda teze da su zaljubljivanje i ljubav najracionalnije od svih ludila. Njegovi likovi Ernest br. 1. i Ernest br.2, makar se zvali Algeronon i Jack, znaju da će i u jednom konzervativnom društvu, onom viktorijanske Britanije svi pasti kao žrtva ljubavi. Svaki otpor je uzaludan.

Ono što smo se trudili ovom predstavom je naći novu vrstu ludila za iskaz ljubavnih zanosa u komadu napisanom krajem 19. stoljeća. Novo normalno traži novo ljubavno.

Oscar Wilde jedan je od najpoznatijih dramskih pisaca svijeta, kozer i kritičar društva, pjesnik i prozaist, simbol britkosti uma i duhovitosti, Irac koji je živio od 1854. do 1900. godine. Njegovo najpoznatije prozno djelo je roman Slika Doriana Graya, a komedija koja mu je donijela svjetsku slavu je ljubavna melodrama s elementima farse pod naslovom Važno je zvati se Ernest (orig. The Importance of Being Earnest).

Ova je komedija doživjela ogroman uspjeh već na svojoj premijeri u Londonu 1895. godine, a u Zagrebu je prvi puta igrana 1910. Sve izvedbe ovog dramskog djela imaju potencijal hita, jer je riječ o izvrsno napisanoj komediografskoj strukturi s razrađenim karakterima. Djelo je na repertoaru brojnih svjetskih kazališta, te nikada ne gubi na svojoj aktualnosti.

Dva mladića iz visokog društva, radi ljubavnih spletki i zavođenja izmisle sebi lažno ime – Ernest, koje se pokaze izuzetno djelotvorno pri osvajanju mladih djevojaka. No, malo se previše zaigraju u spletkama i izmišljotinama pa se radnja ozbiljno zakomplicira. Izbjegavajući strogu majku, uz prisustvo simpatičnog pastora, mladići otkriju da puno toga ne znaju, pa čak ni to da su zapravo – braća!

Premijerom predstave Važno je zvati se Ernest Kazalište Komedija otvara svoja vrata nakon višemjesečne obnove, tijekom koje je svoje predstave izvodila u Klubu Kazališta Komedija, ali i na velikim gostovanjima u Rijeci, Pečuhu i Brnu s rock-operom Jesus Christ Superstar, u Ljubljani na Ljetnom festivalu s mjuziklom Ljepotica i zvijer te na Dubrovačkim ljetnim igrama s ansambl predstavom Velo misto.

Predstava je na rasporedu u slobodnoj prodaji 29. studenoga(pretpremijera) te 12. prosinca.

Ulaznice su u prodaji u sustavu ulaznice.hr te na blagajni Kazališta u Oktogonu , Ilica 5.