FOTO by Mario Đurkić / Horizont

Putovanja

Kamo za vikend? U Osijeku prezentirana vrhunska slavonska autentična namirnica – riječna riba u modernom ruhu!

Daria Lovrić 10. studenoga 2023.

Promotivna ponuda menija devet osječkih restorana traje do 13. studenog!

Kao strastveni ljubitelji putovanja, uvijek se vraćamo određenim destinacijama koje su na nas ostavile snažan utisak. Svoja putovanja prilagođavamo vremenskim uvjetima i sezonskim promjenama, a za neke gradove možemo slobodno reći da su najljepši upravo u određenim dijelovima godine.

Osijek Gourmet
File soma na podlozi od basmati riže i poriluka, garnitura od crnog grožđa s umakom od šafrana i tajnim sastojkom

Osim što destinacije odabiremo na temelju preporuka, bogatstvu prirodnih ljepota i kulturne baštine, nije na odmet istražiti aktualna događanja i manifestacije i svoje putovanje ravnati upravo prema njima.

Ovih se dana, u Osijeku koji je prepoznatljiv po svojoj rijeci i bogatoj kulinarskoj baštini, održava Tjedan riječne ribe. Riječ je o drugom projektu Osijek Gourmet, kojem je cilj promocija vrhunskih slavonskih autentičnih jela kreiranih u tradicionalnom i modernom ruhu.

Osijek Gourmet 1

Osijek Gourmet, od 3. do 13. studenog, okuplja vrhunske kulinarske stručnjake, a ovog je puta stavio naglasak na raznolikost jela od riječne ribe, koja su karakteristična za Osijek i njegovu okolicu.

Osijek Gourmet 2
File soma na podlozi od basmati riže i poriluka, garnitura od crnog grožđa s umakom od šafrana i tajnim sastojkom

Mi smo imali priliku istražiti autentičnu kulinarsku baštinu Osijeka koja je promijenila naš mind set i potaknula nas na velike promjene vezane uz pripremu i konzumaciju riječne ribe.

Riječna riba kao glavna zvijezda stola

Slatkovodna riba odličan proteinski obrok koji sadrži vitamine, minerale te kvalitetne i lako probavljive bjelančevine. Osim toga, izuzetno je kvalitetna i ukusna namirnica koja se može pripremiti na mnoštvo različitih načina.

Osijek Gourmet 3

U Osijeku smo kušali delicije poput perkelta od soma, čipsa od šarana, smuđa na različite načine, razne paštete te mnoga druga remek-djela poznatih Masterchefova i naučili kako ih sljubiti s vrhunskim vinima koja dolaze iz plodnih vinogradskih područja Slavonije i Baranje.

Jelovnike po promotivnim cijenama možete pronaći u devet renomiranih osječkih restorana: Restoran zimska lukaRestoran WaldingerRestoran Projekt 9Čingi Lingi ČardaČarda kod BaranjcaRestoran kod JavoraRestoran crna svinjaRestoran CornerLulu fusion bistro.

Osijek Gourmet 4
Masterclass: Stevo Karapandža i Željko Bremec

Tjedan riječne ribe održava se u sklopu projekta Osijek Gourmet kojem je cilj promocija vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice edukacijama i valorizacijom postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda.

Projekt je zamišljen kao četverogodišnja manifestacija koja će i iduće dvije godine staviti naglasak na jednu grupu premium slavonskih proizvoda, kulen i divljač te tako stvoriti zaokruženu gourmet ponudu grada i regije.

Masterclass: Stevo Karapandža

Masterclass sa Stevom Karapandžom i Željkom Nevenom Bremecom oduševio je prisutne s novim ribljim kreacijama u jesenskom ruhu

U organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, u utorak, 7. studenog u restoranu Projekt 9, održan je masterclass pod vodstvom Steve Karapandže, ambasadora ŠKMER-a za Kvarner i Istru i međunarodnog kuharskog sudca i Željka Nevena Bremeca, chefa i edukatora, voditelja prve kuharske Akademije u RH, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, koji su tom prigodom pokazali atraktivnu pripremu i obradu riječne ribe.

File tostolobika marinirana u naranči i ružmarinu s trakicama marinirana tostolobika s đumbirom, umakom od soje i kineskim rezancima

Zvijezda Karapandžina tanjura bio je file soma na podlozi od basmati riže i poriluka, garnitura od crnog grožđa s umakom od šafrana i tajnim umakom, a Željko Bremec pripremio je file tolstolobika marinirana u naranči i ružmarinu s trakicama marinirana tolstolobika s đumbirom, umakom od soje i kineskim rezancima.

File soma na podlozi od basmati riže i poriluka, garnitura od crnog grožđa s umakom od šafrana i tajnim sastojkom

Nakon dinamičnog masterclassa premijerno je prikazan i promotivni film proizašao iz projekta Osijek Gourmet, koji kroz kreativan i vizualan koncept spaja gastronomiju i sport, glavne turističke adute Osijeka. U jednominutnom filmu prikazana je raznolikost autentičnih namirnica ovog područja i njihov utjecaj na potrošače koji sve više cijene zdravstvene prednosti ovih namirnica i uključuju je u svoju prehranu te proizvođače koji osiguravaju koncept farm-to-table (od farme do stola), potičući vezu između potrošača i proizvođača. Promotivni film snimljen je u produkciji Horizont Solutions i Turističke zajednice grada Osijeka.

Masterclass: Stevo Karapandža i Željko Bremec

Nakon uvodnog dijela, Željka Balja, poduzetnica u turizmu održala je kratko izlaganje na temu „Što je na meniju trendova u gastronomiji?“. Istaknula je da su prema TouchBistro Diner Trends Reportu 2023., kvaliteta hrane, lokacija, usluga, cijena, higijena, atmosfera, family-friendly, brzina usluge, preporuke i podrška lokalnim proizvođačima ključni faktori pri izboru restorana.

Za stručnu javnost nastavno je održan i panel na temu „Riječna riba, snažan gastro adut turizma kontinentalne Hrvatske“. Ovogodišnji panelisti bili su Tomica Đukić, chef restorana vinarije Josić i Hrvatske nogometne reprezentacije, Saša Breznik, predsjednik uprave PP-a Orahovica d. o. o., Stevo Karapandža, ambasador ŠKMER-a za Kvarner i Istru i međunarodni kuharski sudac, Željko Neven Bremec, chef i edukator, voditelj prve kuharske Akademije u RH, međunarodni kuharski sudac, predsjednik udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Željka Klemenčić, novinarka, urednica i članica žirija u kulinarskoj emisiji „Tri, dva, jedan – kuhaj“ i Domagoj Sever, nagrađivani fotograf, travel blogger i vlasnik agencije za marketing i promociju Croatia Nomad.

Moderatorica Željka Balja, panelisti Željka Klemenčić, Domagoj Sever, Stevo Karapandža, Tomica Đukić, Saša Breznik, Tajana Rogulja, direktorica TZGO

Razgovor je moderirala Željka Balja koja se sa svojim sugovornicima dotaknula mnogobrojnih pitanja na temu riječne ribe i njezina potencijala za razvoj turističke ponude Slavonije i Baranje.

Okupljeni su zaključili da je na globalnom turističkom tržištu jedan od glavnih motiva putovanja usmjeren na gastronomiju te da je slatkovodna riba odličan proteinski obrok koji sadrži vitamine, minerale te kvalitetne i lako probavljive bjelančevine.

Kuharima je želja suvremenom gastronomijom gostima ponuditi više od fiš-paprikaša i šarana na rašljama i sličnih tradicionalnih jela ovog područja, zato sve više eksperimentiraju s riječnom ribom kako bi stvorili neobična i privlačna jela. Šaran se na ovom području konzumira od davnina, a u PP-u Orahovica, najvećem uzgajivaču i prerađivaču slatkovodne ribe u Hrvatskoj, uzgoj se temelji na tradiciji staroj više od 100 godina.

Digitalno pretraživanje i recenzije na raznim platformama (Google recenzije, Trip Advisor, mediji/portali, blogovi, Facebook, Instagram i dr.) omogućavaju potrošačima da lako pronalaze restorane koji nude kvalitetna jela s riječnom ribom, dok na odluku o izboru restorana mlađe generacije utječu i utjecajni ljudi na internetu.

Riječna riba ključna je komponenta gastronomskih trendova

Možemo zaključiti da je riječna riba postala ključna komponenta gastronomskih trendova zbog svoje održivosti, nutritivne vrijednosti i mogućnosti raznovrsne pripreme. To je ujedno prilika i za brendiranje Osijeka, ali i cijele Slavonije i Baranje koja obiluje ovakvom ponudom.

Masterclass: Stevo Karapandža i Željko Bremec

S obzirom na to da se bliži Martinje, blagdan sv. Martina – zaštitnika vinara i vinograda, organizatori pozivaju na izlet u ovu pitoresknu regiju, kušanje mnogobrojnih ribljih jela i, naravno, njihovo sljubljivanje s vrhunskim vinima poznatih vinogorja u Đakovu, Feričancima te uz samu obalu Dunava, u Baranji i Erdutu. Sve u svemu, još jedan razlog zašto posjetiti Osijek u zlatnu jesen kada njegova ljepota dobiva onaj poseban šarm.

Ovaj hvale vrijedan projekt podržava Turistička zajednica grada Osijeka i partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.