FOTO by Instagram @cakesbyrachelbakeshop / @loriastern

Dekor

Jestivo cvijeće – novo iskustvo za gastro avanturiste

Mia Vodopija 07. svibnja 2021.

Ruže, maćuhice, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci...

Antičke kulture koristile su cvijeće u kozmetici i prehrani tisućama godina. Neke vrste cvijeća odavno su se udomaćile u našim kuhinjama, bilo kao začin (šafran), bilo kao namirnica (brokula, cvjetača, artičoka, cvijet tikvice i bazge), a najčešće u obliku čajnog pripravka (sljez, jasmin, lipa, hibiskus…).

Jestivo cvijeće može dodati boju svim vrstama hrane, od salata do slastica do otmjenih koktela. Jedna latica boražine, pažljivo postavljena, stvarno može poboljšati krišku kolača.

Prije nego što izađete u vrt ubrati cvijeće za novi obrok, važno je zapamtiti da nije svo cvijeće jestivo. Svakako prije konzumacije pažljivo identificirajte svaku sortu. Također, svima nam je jasno da očito treba izbjegavati cvijeće koje je moglo biti poprskano pesticidima ili drugim kemikalijama – znači da bude daleko od prometnica, tvornica i slično. Nemojte konzumirati cvijeće iz cvjećarne!

Iznenađujuće je dugačka lista jestivog cvijeća: ruže, maćuhice, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci, ljubičice, suncokreti, jorgovan, karanfili i tulipani najzastupljenije su jestive vrste našeg podneblja, koje se mogu naći u gotovo svakom vrtu ili livadi.

Osim njih, u kulinarstvu se naravno može koristiti i cvijeće svih začinskih biljaka – ružmarina, kadulje, bosiljka, češnjaka…

Navodno je najbolje cvijeće brati rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik, stoga odaberite cvijeće koje se tek otvorilo i izgleda “živo”, a izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube.

Uvenulo cvijeće može se oživjeti tako da ga stavite na nekoliko minuta u ledenu vodu. Pripremite ga za jelo neposredno prije posluživanja kako biste spriječili daljnje uvenuće.