FOTO by Instagram @lamara.in / @buffalofoodadventures
Jesenski čokoladni kolač sa slanom karamelom
Kolač za prste polizati... tražit će se kriška više!
U ovim jesenskim danima, palimo pećnice i radimo mnogobrojne delicije koje nismo radili preko ljeta. Dok smo se u ljetnim mjesecima koncentrirali na lagane deserte s voćem i vanilijom ili svima omiljene no bake opcije, sada je priča drugačija.
Čokolada, karamela, sol…trio fantasticus i kombinacija iz snova svih sladokusaca vraća se na velika vrata. Ovaj kolač će postati favorit vaše obitelji i vjerujte nam da će se tražiti kriška više.
Sastojci
- 1 pakiranje keksa po želji
- 16 žlica mekanog maslaca
- 2/3 šalice pakiranog smeđeg šećera
- 1 1/4 šalice vrhnja za šlag
- 350 g tamne čokolade
- krupna sol
Priprema
Kekse sitno zdrobite u blenderu. Pomiješajte mrvice zajedno s 8 žlica rastopljenog maslaca dok se dobro ne sjedine. Utisnite na dno kalupa za tart. Zamrznite koru 10 minuta dok se ne stegne.
Pomiješajte preostalih 8 žlica maslaca i smeđi šećer u malom loncu. Kuhajte na umjerenoj vatri, neprestano miješajući, dok smjesa ne počne pjenušati. Nastavite kuhati, neprestano miješajući, 1 minutu. Maknite s vatre. Polako umiješajte 1/4 šalice vrhnja za šlag dok ne postane glatko.
Ohladite karamel oko 15 minuta. Prelijte karamel preko kore, pa vratite u zamrzivač na oko 30-45 minuta dok se ne ohladi (ne želite da se karamel potpuno smrzne.)
Stavite čokoladu razlomljenu na komadiće u staklenu zdjelu. U lonac stavite kuhati 1 šalicu vrhnja za šlag na srednje jakoj vatri. Kremu prelijte po komadićima čokolade i ostavite da odstoji 5 minuta, sve dok se čokolada ne otopi i ne postane potpuno glatka.
Prelijte čokoladu preko karamele i zamrznite posljednjih 30 minuta, dok se ne ohladi. Prije posluživanja, pospite vrh krupnom soli.
Bon Appétit!