FOTO by Instagram @lamara.in / @buffalofoodadventures

Dom

Jesenski čokoladni kolač sa slanom karamelom

Mia Vodopija 28. rujna 2021.

Kolač za prste polizati... tražit će se kriška više!

U ovim jesenskim danima, palimo pećnice i radimo mnogobrojne delicije koje nismo radili preko ljeta. Dok smo se u ljetnim mjesecima koncentrirali na lagane deserte s voćem i vanilijom ili svima omiljene no bake opcije, sada je priča drugačija.

Čokolada, karamela, sol…trio fantasticus i kombinacija iz snova svih sladokusaca vraća se na velika vrata. Ovaj kolač će postati favorit vaše obitelji i vjerujte nam da će se tražiti kriška više.

Sastojci

  • 1 pakiranje keksa po želji
  • 16 žlica mekanog maslaca
  • 2/3 šalice pakiranog smeđeg šećera
  • 1 1/4 šalice vrhnja za šlag
  • 350 g tamne čokolade
  • krupna sol

Priprema

Kekse sitno zdrobite u blenderu. Pomiješajte mrvice zajedno s 8 žlica rastopljenog maslaca dok se dobro ne sjedine. Utisnite na dno kalupa za tart. Zamrznite koru 10 minuta dok se ne stegne.

Pomiješajte preostalih 8 žlica maslaca i smeđi šećer u malom loncu. Kuhajte na umjerenoj vatri, neprestano miješajući, dok smjesa ne počne pjenušati. Nastavite kuhati, neprestano miješajući, 1 minutu. Maknite s vatre. Polako umiješajte 1/4 šalice vrhnja za šlag dok ne postane glatko.

Ohladite karamel oko 15 minuta. Prelijte karamel preko kore, pa vratite u zamrzivač na oko 30-45 minuta dok se ne ohladi (ne želite da se karamel potpuno smrzne.)

Stavite čokoladu razlomljenu na komadiće u staklenu zdjelu. U lonac stavite kuhati 1 šalicu vrhnja za šlag na srednje jakoj vatri. Kremu prelijte po komadićima čokolade i ostavite da odstoji 5 minuta, sve dok se čokolada ne otopi i ne postane potpuno glatka.

Prelijte čokoladu preko karamele i zamrznite posljednjih 30 minuta, dok se ne ohladi. Prije posluživanja, pospite vrh krupnom soli.

Bon Appétit!