Ljubav & veze

Istraživanja su pokazala da što se više družite sa svojom mamom, to će ona duže živjeti!

Antonija Andabak 21. lipnja 2021.

Idemo danas svi kod naše drage mamice!

Odnosi s roditeljima oduvijek su posebni, nema boljih prijatelja od roditelja, oni nam žele najbolje i onda kada niste u pravu, jer oni znaju, a posebno mame da su one uvijek u pravu! Mame imaju nos za sve, ne možete im sakriti ništa koliko god mislili da ste nešto uspjeli “smuljati” jer mama zna.

Zato i ne čudi novo istraživanje koje je donijelo zaključak da druženje s mamom produljuje njen život! Nakon nekoliko sijedih koje ste im zadali, ovo istraživanje je pravo osvježenje i još jedan poticaj da se češće viđate na ručkovima, kavicama i šetnjama.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji, otkrili su da usamljenost igra značajnu ulogu u skraćivanju životnog vijeka, a koja je povezan s osobama zrelije životne dobi koji djecu “podignu na noge”, većina se odseli stoga se pojavljuje osjećaj usamljenosti.

Studija je pratila 1,600 odraslih gdje je prosječna dob ispitanika bila 61 godina, te su zaključili da unatoč dobroj socioekonomskoj situaciji i relativno dobrom zdravstvenom stanju, usamljenost je bila gotovo glavni uzrok visoke smrtnosti osoba u toj i višoj dobi. Oko 23% usamljenih sudionika u istraživanju preminuli su unutar šest godina od istraživanja, a samo je 14% prijavilo adekvatno druženje s najmilijima.

Potreba koju su imali cijelog života- da ih ljudi znaju, cijene i donose radost, mora ostati na nivou kako bi se osjećali ispunjeno i nakon što sedmo desetljeće života pokuca na vrata“. Odlična stvar kod naših roditelja, a osobito naši mama jest da su prilično tolerantni prema različitostima i manama koje bi smetale mlađoj populaciji jer u odnose unose mnogo više zbog životnog iskustva te znaju cijeniti vrijeme s najmilijima.

Osim što ćete se najaviti mami danas na ručak ili je pozvati na isti, bitno je podupirati druženje sa starijima gdje oni dobivaju kvalitetno društvo i lijepo provedeno vrijeme krucijalno za produženje životnog vijeka, a mi dobijemo zrnca mudrosti, zagrljaje i pusice!