Dom

Isprobajte recept za najukusniju domaću marmeladu od šljiva!

Nina Stojanov 01. kolovoza 2019.

Vrijeme je da najdraže sezonsko voće pospremimo u staklenke!

Najdraža marmelada od šljiva uvijek drži prvo mjesto u svakom domu. I zaista, dan danas, kao nekad dijete, najmilije ju je namazati preko sloja maslaca na kruhu. Koristimo ju u kolačima, palačinkama, pa čak i kao dodatak nekome umaku od divljači.

Donosim vam recept za marmeladu od šljiva koji se vuče već generacijama, i pokazao se najbolji i najukusniji od svih.

Za početak trebate kupiti šljive i pripremiti staklenke koje ćete koristiti za gotovu marmeladu. Potrebna vam je velika posuda za kuhanje i posebni duboki lonac (kao za juhu) koji ćete koristiti za karameliziranje šećera.

Sastojci:

  • Otprilike 9 – 10 kg šljiva
  • 2 – 2,5 kg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice cimeta
  • Sok od 2 manja limuna

Za ovu količinu pripremite si oko 10 – 12 staklenki, sve ovisi koju veličinu staklenki ćete koristiti. Ako ćete koristiti male staklenke, onda će vam sigurno trebati još nekoliko.

Priprema:

1. Šljive dobro operite i odstranite im koštice. Stavite ih u veliku posudu.

2. Preko očišćenih šljiva posujte 1 kg šećera. Dodajte mljeveni cimet, vanilin šećer i sok od limuna. Stavite kuhati na laganoj vatri.

3. Kuhajte oko pola sata povremeno miješajući, a dotad skuhajte ostatak šećera.

4. U veliki lonac stavite ostatak šećera. Na srednjoj vatri miješajući zagrijavajte šećer sve dok se potpuno se otopi.

5. Karameliziran je kad se potpuno otopio i kad ste postigni žućkasto – zlatnu tekućinu. Marmelada je zbog ovog načina sjajnija i daleko ukusnija.

6. Karamelizirani šećer postepeno lijevati u kuhane šljive. Pazite pritom da se ne opečete, zato morate polako to raditi i stalno miješati.

7. Dobro sve izmiješajte i pustite da kuha sada na laganoj vatri. Morate stalno biti blizu i povremeno miješati kako se ne bi ulovio za posudu. Nisu potrebni nikakvi konzervansi niti dodaci, sve je u vremenu kuhanja i miješanju.

Budite spremni da će s ovim tempom kuhanja marmelada biti gotova za otprilike 3 sata. Imajte volje, budite strpljivi, sva čar leži u kraju kada vidite koju divnu marmeladu ste sami napravili.

Gotova je kad se voće do kraja raskuha i kad postignete srednje gustu smjesu.

Pred sam kraj, staklenke koje ste prethodno dobro oprali i osušili, stavite u pećnicu zagrijati oko 15 minuta na 100°C stupnjeva. Znajte da vruću marmeladu uvijek lijevate u vruće staklenke. Dobro ih zatvorite i ostavite da se hlade. Radite sve u kuhinjskim rukavicama. Sutradan ih pospremite i možete početi uživati u njima.

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!