FOTO by Instagram @beautiful_cro / @diana_photosoul

Putovanja

Glavaševo vrelo – očaravajuće tirkizno ‘oko’ u surovom kamenjaru

Mia Vodopija 27. svibnja 2021.

Magična destinacija za ljubitelje putovanja!

Za sve vas koji obožavate istraživati skrivene dijelove Lijepe naše, imamo novu destinaciju za vas – Glavaševo vrelo, izvor rijeke Cetine!

Vrela Cetine obuhvaćaju izvore rijeke Cetine, uz Krku i Zrmanju naše najveće primorske rijeke.

Među brojnim izvorima, ističu se tri velika – Vukovića vrilo (najzapadnije), Batića vrilo (u sredini) i Veliko vrilo (najistočnije), poznato i kao Glavaš. Izvori se sjedinjuju u Peručkom jezeru, odakle Cetina punom snagom nastavlja tok prema Jadranu.

Vrela Cetine obuhvaćaju nešto manje od 30 hektara površine i zaštićena su kao hidrološki spomenik prirode još od 1972. godine. Prosječna nadmorska visina lokaliteta iznosi 380 metara, ali ono što je mnogo zanimljivije jest dubina izvora.

Dok gledate Glavaš, to očaravajuće modrozeleno ‘oko’, čini se kao da se radi o vodenoj površini dubine nekoliko metara. No, kada se malo bolje zagledate, primijetit ćete da se između bijelih stijena pruža nepregledan ponor prema krškim dubinama.

Koliko je točno Glavaš dubok, još se ne zna, ali je poznato da su ga ronioci istražili do 115 metara dubine.

Pratite li tok izvorišta od Glavaša prema Peručkom jezeru, nakon stotinjak metara stići ćete do malog odmorišta s mostićem, gdje možete nakratko predahnuti i uživati u ljepoti prirode koja vas okružuje.

Igra vode i suhog krša očekuje vas i ako napustite Veliko vrilo te se zaputite prema Vrlici, samo trebate biti pažljivi i pozorno promatrati okolinu.

Na putu od Glavaša prema Vrlici nalazi se i crkva sv. Spasa, jednog od najvažnijih hrvatskih spomenika iz ranog srednjeg vijeka.

Kroz stotinjak kilometara dugim tokom Cetina se do ušća u more u Omišu najprije lijeno proteže poljima i udolinama, potom se provlači kroz klance, kanjone i gudure, prolazi preko brana, ispod mostova, tvori prekrasne brzake i bajkovite prizore vrijedne divljenja.

Ovo je jedna od lokacija koja je neistražena, ali će vam zasigurno oduzeti dah!