FOTO by Instagram @constancesgardens / @wardsfarmnj

Dekor

Gladiola – odličan šareni dodatak svakoj vazi

Mia Vodopija 02. rujna 2021.

Zbog svoje ljepote je jedna od omiljenih cvjetnih vrsta među ljubiteljima cvijeća...

Za one koje vole cvijeće i koje bi htjele znati nešto više o svakom cvijetu zasebno, danas vam predstavljamo gladiolu, nezahtjevnu biljku čije šarenilo vam vraća osmijeh na lice.

Gladiola (lat. Gladiolus hybridum) je trajna lukovičasta biljka iz porodice perunika, a dobivena je križanjem nekoliko različitih vrsta biljaka. Latinsko ime roda Gladiolus nastalo je kao umanjenica riječi gladius – mač.

Zbog svojih prelijepih cvjetova je jedna od omiljenih cvjetnih vrsta među ljubiteljima cvijeća i do danas obuhvaća preko 2000 sorti. Osim kao vrtno cvijeće, koristi se i za rez. Ističe se cvjetovima raznih boja, od žute, bijele, narančaste, ružičaste, crvene, ljubičaste do plave.

Prirodno stanište gladiola je Afrika, Bliski istok i Sredozemlje pa zbog toga traži obilje topline i sunca. Listovi gladiola su kruti i oblikom podsjećaju na mač. Cvjetovi su leptirastog oblika i raspoređeni su kao klasovi na visokim stapkama.

Uzgoj gladiole nije pretjerano kompliciran pa se u njega mogu upustiti i najveći početnici. Ako se odlučite za sadnju gladiola u vlastitom vrtu, bitno je napomenuti da jako lijepo izgledaju ako se sade u skupinama od nekoliko komada.

Prvi zapisi o gladioli datiraju još iz vremena stare Grčke. Grčki filozof i botaničar Theophrast zabilježio je kako je divlja gladiola rasla kao korov između žita. Gomolji te biljke jeli su se pečeni s brašnom.

Smatra se da je uzgoj gladiola započeo tek početkom 19. stoljeća, kada je engleski vrtlar Colville višestrukim križanjem uspio proizvesti rano cvjetajuće hibride koji se i danas uspješno uzgajaju.

Postojalo je samo sedam izvornih vrsta gladiola, ali s vremenom je nastalo nekoliko tisuća kultivara koji su dostupni u različitim veličinama i imaju cvjetove u svim bojama i uzorcima.

Gladiola simbolizira moralni integritet i snagu te podsjeća da ona može ići zajedno s ljepotom. Osim toga, ovaj cvijet simbolizira i zaljubljenost. Crvene gladiole predstavljaju strast, bijele čistoću, a žute prijateljstvo.

Nadamo se da smo vas inspirirali da kupite koju gladiolu i da njome osvježite i uljepšate svoj prostor!