FOTO by Instagram @travel_plus_advanture @elijahmartinez358

Bizar

Facekini – kineska metoda zaštite od sunca uživa sve veću popularnost

admin 23. srpnja 2023.

Nadamo se da se trend neće preliti u naše krajeve...

Ako mislite da se mi borimo s toplinskim udarima,u Kini se upravo obaraju svi rekordi ikada mjereni, a ekstremne vrućine zadaju probleme svim ljudima. Kako temperature rastu tako raste i prodaja sve opreme za zaštitu od sunca, od krema za sunčanja pa do šešira i naočala.

No paklene vrućine natjerale su Kineze da se dosjete još jedne metode zaštite od sunca koja nudi gotovo potpunu prekrivenost lica. Dodaci poput “facekinija” rasprodaju se u Kini kao sredstvo za prekrivanje lica radi zaštite od opeklina i raka kože od izlaganja ultraljubičastom (UV) zračenju.

Facekinije su nešto poput balaclava, s rupama za oči i usta, iako su obično izrađene od laganih, sintetičkih tkanina poput poliestera.

Facekiniji nisu novost, oni postoje već godinama i uživaju svoju popularnost posebno u Qingdaou, sjeveroistočnom gradu poznatom po svojim plažama. Ono što je novo jest činjenica da su ovaj “modni dodatak” prepoznali i u ostatku svijeta i malo pomalo ovaj trend postaje sve popularniji.

U odnosu na proteklu godinu prodaja Facekinija porasla je za 30%, a Dong Wei, trgovac na Yiwu International Trade Marketu izjavio je da je razlog dobre prodaje kvalitetan proizvod koji prekriva i kut oka gdje sunčane pjege najčešće nastaju.

Mnoge potrošačice u istočnoj Aziji preferiraju svijetlu kožu, a proizvodi za zaštitu od sunca također su popularni u susjednim zemljama poput Južne Koreje.

Ovaj trend ove je godine uzeo toliko maha da će se sigurno preseliti i na ostatak svijeta, samo je pitanje vremena kada ćemo i na našoj obali krenuti viđati popularne Facekinije.