FOTO by Instagram @mmefromage / @ka_tica62 / @veftenie

Zabava

Drvo lipe – simbol Slavena i lipnja

Mia Vodopija 02. lipnja 2021.

Drvo lipe je tako jedino među drvećem koje ima svoj mjesec.

Šesti mjesec u godini, lipanj, mjesec je u kojem cvate razno drveće i cvijeće. Tada cvate i drvo po kojem je dobio ime – lipa. Drvo lipe je tako jedino među drvećem koje ima svoj mjesec, što ga čini jedinstvenim i izdvaja od drugih.

U lipnju inače cvatu tri najznačajnije biljke: pšenica (kruh), vinova loza (vino) i maslina (ulje), tako da je mjesec lipanj pun simbolike kako za vjernike tako i za ostale.

Drvo lipe je simbol Slavena, ispod lipe su se odvijali sudski procesi, učilo se i zabavljalo. Također je bio običaj da se pod drvom lipe obavljaju obredi vjenčanja. Stara narodna vjerovanja kažu da kako neće grom udariti u koprivu tako neće ni u drvo lipe.

Ako ćete ovih lijepih toplih dana šetati prirodom, nađite drvo lipe i sjednite ispod njega, a možete pripremiti i piknik u društvu jače polovice. Zaboravit ćete na sve brige i probleme, opustit ćete dušu i tijelo bolje nego na satu joge.

Stablo lipe ima i benefita za vaše zdravlje – ako uberete i osušite cvijet lipe, ona će vas nagraditi zdravljem u hladnijim mjesecima jer najbolje djeluje kod prehlade i bolesti dišnih puteva.

U kombinaciji s bazgom i kamilicom, i to u jednakom omjeru, učinkovito snižava temperaturu. Lipa pospješuje znojenje, suzbija groznicu te ublažava grlobolju i kašalj. Liječi i upale grla, a čak se koristi i za prevenciju upale pluća. Blagotvorno djeluje na one oboljele od artritisa i gihta.

Lipa se također koristi u detoksikaciji organizma i regulaciji probave – u lipi se nalazi p-kumarinska kiselina, organska tvar koja ima snažna diuretska svojstva pa ćete pomoću čaja od lipe pospješiti izbacivanje nakupljenih toksina, ali i višak soli, masti i vode.

Zadnja stvar na koju lipa djeluje su tjeskoba, nervoza, nemir, panika, anksioznost. Kroničan stres je pojava kojom se bori današnji čovjek.

Umjesto da posegnete za tabletama, pokušajte se opustiti uz šalicu čaja od lipe jer se zbog svog umirujućeg djelovanja upravo lipa u narodnoj medicini koristi kao prirodan lijek za relaksaciju duha i tijela.