
Donosimo recept za sočne buhtle s pekmezom!
Ovaj slatki grijeh idealna je poslastica u karnevalsko vrijeme!
Sastojci:
- 60 dkg glatkog tijesta
- 1 svježi kvasac
- 3 žumanjka
- 10 dkg maslaca
- 8 dkg šećera
- 3 dcl mlijeka (cca)
- 1 šećer od vanilije
- 1 limun (naribana korica)
- malo soli
- pekmez za nadjev
- šećer u prahu (posipati na kraju)
Priprema:
U brašno dodajte sve sastojke. Dodajte dignuti kvasac (U mlako mlijeko stavite malo šećera ili meda i brašna, dodajte razmrvljeni kvasac i promiješate) i zamijesite mekano tijesto (najbolje prvo s mikserom, a zatim još s rukama dok ne postane sjajno i glatko). Ostavite tijesto prekriveno krpom na toplom cca 30 minuta da se digne.
Zatim ga ponovno zamijesite i otkidajte komadiće tijesta veličine marelice te ga u ruci spljoštite i stavite žlicu pekmeza. Krajeve tijesta skupite i oblikujte kuglicu. Složite kuglice na tepsiju premazanu maslacem, a ako imate okruglu, tada ih složite od sredine prema kraju.
Kada ste ih sve posložili, neka tako stoje još desetak minuta. Pecite oko 20 minuta na 200° C. Vruće buhtle posipajte šećerom u prahu.
Dobar tek!
P.S. Možete ih puniti i nutellom ili bilo kojom drugom marmeladom (nama su nekako najbolji s pekmezom od marelice). Najukusniji su svježe pečeni, a ako vam slučajno ostane za drugi dan (makar čisto sumnjamo), zagrijte ih na 40 sec u mikrovalnoj pećnici i bit će kao novi.