Zabava

Donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da se na brz i prirodan način riješite strija

Krešimir Šustić 13. kolovoza 2020.

Srećom, prilično ih se lako riješiti namirnicama koje imamo kod kuće

Strije su vidljive linije na površini kože, ljubičaste boje koja se kasnije pretvara u bijelu, a uglavnom se nalaze na trbuhu, ali mogu se pojaviti na bedrima, nadlakticama, stražnjici i grudima.

Glavni uzrok nastajanja strija je trudnoća, no postoje i drugi razlozi poput naglog dobitka ili gubitka na težini, brzi rast, nasljedni čimbenici, stres i promjene u fizičkom stanju.

Na tržištu postoje brojni tretmani s najnovijom tehnologijom, no mi smo se odlučili u nastavku predstaviti nekoliko prirodnih načina s kojima možemo pobijediti ovu mukotrpnu borbu.

Ako ste već primijetili strije, dok iste u potpunosti ne posvijetle, postoji mogućost da ih znatno smanjite. Također, tu su i savjeti za preventivnu njegu kože kako uopće ne bi došlo do strija:

Prozračne tkanine

Što je tkanina vaše odjeće lakša i labavija, to je manja vjerojatnost da ćete prouzrokovati stvaranje folikulitisa zbog čega se preporučuje pamučno i mekano rublje.

Tuširanje nakon znojenja

Odmah nakon vježbe ili aktivnosti koja uključuje znojenje potrebno je isprati svoju od bakterija kako bi se spriječilo nastajanje strija.

Šećer

Pomiješajte žlicu sirovog šećera s malo bademovog mlijeka i nekoliko kapi limunovog soka, te nanesite na kožu svakoga dana, 10-ak minuta prije tuširanja.

Limunov sok

Poznato je da je ova vitaminska voćka odlična u borbi protiv bolesti kože, stoga utrljajte kružnim pokretima svjež limunov sok na područje zahvaćeno strijama i nakon 10 minuta isperite toplom vodom.

Sok od krumpira

Plod koji sadrži vitamine i minerale potrebne za obnovu stanica kože, potrebno je nasjeckati na komade i njima trljati strije, pustiti da se osuši, e isprati toplom vodom.

Aloe Vera

Bogata je nutrijentima i aktivnim tvarima koje su ljekovite i umirujuće za kožu, a nanosi se masiranjem u obliku gela ili samog ploda, te se ispire mlakom vodom nakon što nekoliko minuta odstoji na određenom području.

Sok od krastavaca

Povrće koje je poznato po tome da hidratizira i obogaćuje stanice kože, također se sjecka na komadiće i kružnim pokretima nanosi na strije prije ispiranja.

Maslinovo ulje

Bogato antioksidansima i ljekovitim tvarima, nanosi se toplo na zahvaćeno područje kružnim pokretima u malenoj količini, a dodatan je plus ako ga pomiješamo s limunovim sokom.

Bjelanjak

Jaja su bogat izvor proteina, a kada je riječ o strijama, potrebno je koristiti samo bjelanjak koji se izmuti i nanese na određeno područje, te se ispere mlakom vodom nakon što se osuši.