Ljubav & veze

Donosimo 7 najznačajnijih zdravstvenih blagodati seksa

Krešimir Šustić 19. studenoga 2020.

Poboljšava san, ublažava bol, smanjuje stres ...

Općenito govoreći, seks je svaki fizički kontakt dviju osoba koji uključuje stimulaciju genitalija jednog ili oba sudionika, čije aktivnosti obuhvaćaju širok spektar radnji.

Nije važno koliko često imamo seksualne odnose solo ili s partnerom, ali jedno je sigurno, vođenje zdravog seksualnog života je sve ono zbog čega se osjećamo ispunjeno.

Seksualno zdravlje i intimnost temelje se na pristanku, poštenju i obostranom zadovoljstvu, što nas dovodi do toga da je ova aktivnost uistinu dobra za naše zdravlje.

U nastavku donosimo dobrobiti koje seks donosi za naše mentalno i fizičko zdravlje.

Smanjuje stres i tjeskobu

Pokazalo se da seksualno uzbuđenje smanjuje razinu hormona stresa, kortizola, što može objasniti zašto se tijekom seksa možemo osjećati tako opušteno.

Također, može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i jačanju ukupnog raspoloženja tako što oslobađa endorfine, koji su neurotransmiteri povezani s povećanim osjećajima zadovoljstva, motivacije i energije.

Povećava intimnost i libido

Spolni odnosi su normalni dio svake zdrave veze jer povećavaju oksitocin, poznat pod nadimkom hormon ljubavi koji je povezan s osjećajima povjerenja i empatije, a koji su ključni za izgradnju intimnih odnosa.

A ako imate intimnu vezu i osjećate se više povezanima s partnerom, velika je vjerojatnost da će se i vaša želja za seksom, odnosno vaš libido također povećati.

Sagorijeva kalorije

Seks neće zamijeniti vašu uobičajenu rutinu vježbanja, ali potaknut će otkucaje srca i sagorjeti više kalorija od većine aktivnosti, pogotovo sjedenja na kauču.

Prema jednom istraživanju iz 2013. godine, heteroseksualni parovi u ranim 20-ima sagorjeli su između 69-100 kalorija tijekom prosječne seksualne seanse, što je otprilike ekvivalent trčanju 10 minuta na traci.

Pomaže da se bolje naspavamo

I muškarci i žene sami su izvijestili o boljem snu nakon orgazma, bilo da su to postigli s partnerom ili masturbacijom jer pomaže oslobađanju oksitocina, koji izravno utječe na mozak kako bi potaknuo opuštanje.

Prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu, orgazam također povećava razinu prolaktina, koji je hormon povezan s osjećajem pospanosti i opuštenosti, što znači da vam spolni odnosi mogu olakšati san.

Ojačava imunološki sustav

Malo istraživanje iz 2018. pokazalo je da žene koje su bile seksualno aktivne imaju veću razinu antitijela zvanog imunoglobulin A u slini u odnosu na seksualno apstinencijske žene.

Nedostatak imunoglobulina A može povećati rizik od određenih respiratornih bolesti poput upale pluća i bronhitisa, kao i infekciju sinusa, ušiju i očiju, stoga studija sugerira moguću vezu između spola i imunološke funkcije.

Smanjuje krvni tlak i pomaže u prevenciji bolesti srca

Seks ubrzava otkucaje srca, a redovito prakticiranje istog može pomoći srcu da učinkovitije pumpa krv kroz vaše tijelo i pri tome snižava krvni tlak, te oslobađa kemikalije koje smanjuju stres i tjeskobu koji su povezani s visokim krvnim tlakom.

Visok krvni tlak može dugoročno oštetiti naše srce, što dovodi do opasnih stanja poput hipertenzivne bolesti srca, zato je držanje krvnog tlaka pod nadzorom jedna od vodećih preporuka za prevenciju srčanih bolesti.

Ublažuje bol

Seks oslobađa endorfine, za što neka istraživanja pokazuju da mogu pomoći u upravljanju bolovima tijekom menstruacije i tijekom porođaja, te također mogu pomoći u ublažavanju kroničnih boli.

Međutim, seks može biti bolan za žene prilikom menopauze, endometrioze ili vulvodinije, no takve pojave se često mogu riješiti fizikalnom i seksualnom terapijom.