FOTO by Instagram @mi_sistersfoodfactory / @food0mania

Dom

Domaće brze i sočne fritule prelivene Lino Ladom

Mia Vodopija 01. prosinca 2021.

Jednostavan i brz recept za sve ljubitelje fritulica

Ako postoji miris Božića, to bi definitivno bio miris fritula. Mekane, sočne, ukusne i božanstvene, fritule su jedna od naših omiljenih delicija.

Iako su se nekoć recepti prenosili s koljena na koljeno, danas na sreću možemo saznati sve što nas zanima preko Interneta. Upravo zato, donosimo vam ovaj brzi recept s jogurtom i praškom za pecivo.

Ono je zamjena kvascu, što znači da tijesto ne mora stajati da se digne, već ga odmah možete pržiti.

Sastojci

  • 1 jaje
  • 180 ml tekućeg jogurta
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun šećer
  • limunova korica
  • 1 čep rakije ( iako možete i bez)
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
  • Lino Lada

Priprema

Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano.

Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto. Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule. Fritule istiskujte iznad lonca s uljem.

Kada vam izađe crvić duljine slične kao i širine vrećice samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje. Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.

Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, dotaknite ih vilicom pa će se okrenuti. Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Kada su gotove, dodajte par žlica vaše omiljene Lino Lade (kokos, Gold ili crno-bijele) koja će se lijepo rastopiti po toplim fritulicama. Uživajte u njima same ili s cimericom, članovima obitelji, prijateljicama ili s partnerom!

Bon Appétit!