Zabava

Dijetalna pića mogu biti jednako loša za vaše srce kao i verzije sa šećerom

Krešimir Šustić 28. listopada 2020.

Saznali smo da oznaka "zero" ipak ne donosi ništa dobro našem zdravlju

Svi znamo da probavljivi ugljikohidrati koji se nazivaju šećerom nisu dobri za naše zdravlje i da ne donose ništa dobro ukoliko ih konzumiramo u velikim količinama na dnevnoj bazi.

Također je opće poznato da su sokovi za kojima volimo posegnuti kako bi se “počastili” puni umjetnih zaslađivača, stoga su se neki od nas odlučili prebaciti na one primjerke koji navodno sadrže manje sladila.

Naime, novo istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su konzumirali pića s niskokaloričnim ili beskaloričnim zaslađivačima poput aspartama, sukraloze i stevije imali veći rizik od srčanih bolesti u usporedbi s ljudima koji uopće nisu pili zaslađena pića.

Međutim, otkriveno je da su i oni koji su pili dijetalne verzije slatkih napitaka (koji sadrže tvari poput aspartama, stevije i sukraloze) imali podjednako visok rizik u usporedbi s njihovim vršnjacima koji uopće nisu konzumirali zaslađena pića.

Umjetna sladila mogu povećati apetit, poremetiti probavu i povećati želju za slatkom hranom, a istraživanja pokazuju kako se čini da više ljudi voli koristiti kalorične zaslađivače od uobičajenog šećera .

Umjereno se mogu koristiti za smanjenje kalorija ljudima koji pokušavaju smršavjeti, dok u nekim slučajevima, umjetni zaslađivači mogu biti korisni i osobama s dijabetesom ili predijabetesom.

Kao rezultat toga, dok bi dijetni sokovi i druga pića ponekad mogli biti bolja opcija od onih koji su puni šećera, idealna zamjena s nutricionističkog stajališta uvijek je voda ili druga nezaslađena pića.

Zaključak je da upotreba zamjena za šećer ne čini nezdravi izbor zdravim, nego takav izbor čini manje nezdravim za nas i naše zdravlje.