Dom

Desertna delikatesa: Recept za sočan kuglof kolač koji će Vas oduševiti

admin 04. prosinca 2023.

Autor: Sara Ritoša

Užitak svih čula, kuglof kolač predstavlja kulinarsko čudo koje osvaja svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa. Ova tradicionalna poslastica, poznata po svojoj prepoznatljivoj okrugloj formi, nosi sa sobom ne samo miris svježe pečenog tijesta nego i toplinu obiteljskih okupljanja i blagdanskih trenutaka.

Miris maslaca, vanilije i svježe pečenih orašastih plodova ispunjava kuhinju, najavljujući da će uživanje biti nezaboravno. Kada kuglof napokon iziđe iz pećnice, ukrašen slojem svjetlucave glazure ili laganim posipom šećera u prahu, postaje pravo malo remek-djelo koje mami poglede i budi apetit.

Svaki zalogaj kuglofa nosi sa sobom mekanu teksturu i puni okus, stvarajući savršenu ravnotežu između slatkog i sočnog. U trenucima dok uživamo u ovom kolaču, prisjećamo se davnih vremena, obiteljskih okupljanja i mirnih popodneva uz šalicu omiljenog napitka.

Sastojci:

• 180 g maslaca, omekšalog, plus dodatak za podmazivanje
• 225 g šećera
• ¾ žličice ekstrakta badema
• 2 žličice praška za pecivo
• 180 g glatkog brašna
• 75 g mljevenih badema
• 3 velika jaja
• 2 žlice mlijeka
• 3 žlice kakaa u prahu pomiješajte s 3 žlice vruće vode da napravite pastu
• 100 g komadića tamne čokolade
• 30 g šećera u prahu, pospite
• Kalup za kolače od 1,5l (ili veći)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180C/160C ventilator/plin. Temeljito namažite lim za pečenje od 1,5 litara otopljenim maslacem.

Miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Umiješajte ekstrakt badema.

Pomiješajte prašak za pecivo, brašno i mljevene bademe. Umutiti jedno po jedno jaje, a između dodati žlicu smjese od brašna. Ponavljajte dok ne dodate sva tri jaja, a zatim umiješajte preostalu mješavinu brašna i umiješajte mlijeko.

Žlicom stavite polovicu tijesta za kolače u posebnu zdjelu i umiješajte kakao pastu. U drugu polovicu smjese dodajte komadiće čokolade. Dodajte žlice svakog od tijesta naizmjence u lim i povucite dršku žličice kroz smjesu kako biste stvorili efekt mramora.

Pecite oko 40 minuta, a zatim isprobajte kolač da vidite hoće li ražanj zaboden u najdublji dio izaći čist. Za tortu će vam trebati 40 – 50 minuta, ovisno o omjeru vašeg kalupa.

Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta prije nego što ga okrenete na rešetku za hlađenje. Kada se ohladi, kolač pospite sa malo šećera u prahu.

Dobar tek!