FOTO by Instagram/ @emcdowell
Desert dana: Mini pite s jagodama i sladoledom od vanilije!
Desert izgleda jako otmjeno, a zapravo je vrlo jednostavan!
Jeste li ikad pekli jagode? Ne? Zasigurno niste jedini, no ovaj recept u nastavku uvjerit će vas da je riječ o jednostavnom postupku koji čini čuda za desert poput ovog. Erin McDowell, autorica knjige The Fearless Baker, kaže da bismo trebali, a njezin recept za mini pite s jagodama i sladoledom od vanilije, čisti je dokaz.
“Pečenjem jagoda zaista koncentrirate njihov okus, a u ovom laganom receptu dodajete ih u slojevima i pozicionirate na vrh stavite sladoled“, kaže McDowell. Pečene jagode na desertu izgledaju otmjeno i svi će pomisliti da je trebalo puno truda, no zapravo ćete se uvjeriti da je riječ o postupku za koji ne treba mnogo vremena niti “mozganja”. Zvuči kao dobar plan…Krenimo!
Sastojci za koru od graham krekera
- 15 graham krekera
- Prstohvat mljevenog cimeta
- Prstohvat morske soli
- ½ šalice (113 g) neslanog rastopljenog maslaca
Punjenje sa sladoledom
- 900 grama jagoda, razrezanih na četvrtine
- ⅓ šalice (66g) granuliranog šećera
- 1½ žličice čistog ekstrakta vanilije
- 4 velike kuglice sladoleda od vanilije
Upute:
- NAPRAVITE KORU: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na lim za pečenje stavite četiri mini posude za pitu ili kolače.
- U blenderu usitnite graham krekere do sitnih mrvica. Dodajte cimet i sol, izblendajte. Dodajte otopljeni maslac i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
- Smjesu usitnjenih graham krekera razdijelite između pripremljenih mini posudica i utisnite u ravnomjeran sloj na dnu i uz bočnu stranu kako biste stvorili koru. Pecite dok ne porumeni, 12 do 15 minuta. Potpuno ohladiti.
- NAPRAVITE NADJEV: Dok se kore peku, jagode položite u ravnomjeran sloj na lim za pečenje. Pospite šećer preko jagoda, te ih malo rukama promiješajte. Prelijte ekstrakt vanilije preko jagoda i promiješajte da se okusi sjedine.
- Stavite u pećnicu i pecite dok jagode ne omekšaju i sokovi se ne zgusnu, 15 do 20 minuta. Potpuno ohladiti.
- Žlicom dodajte jagode u ohlađene kore. Kad ste spremni za posluživanje, dodajte sladoled od vanilije.
U slast!