FOTO by Instagram/ @emcdowell

Iće & piće

Desert dana: Mini pite s jagodama i sladoledom od vanilije!

Antonija Andabak 05. srpnja 2021.

Desert izgleda jako otmjeno, a zapravo je vrlo jednostavan!

Jeste li ikad pekli jagode? Ne? Zasigurno niste jedini, no ovaj recept u nastavku uvjerit će vas da je riječ o jednostavnom postupku koji čini čuda za desert poput ovog. Erin McDowell, autorica knjige The Fearless Baker, kaže da bismo trebali, a njezin recept za mini pite s jagodama i sladoledom od vanilije, čisti je dokaz.

“Pečenjem jagoda zaista koncentrirate njihov okus, a u ovom laganom receptu dodajete ih u slojevima i pozicionirate na vrh stavite sladoled“, kaže McDowell. Pečene jagode na desertu izgledaju otmjeno i svi će pomisliti da je trebalo puno truda, no zapravo ćete se uvjeriti da je riječ o postupku za koji ne treba mnogo vremena niti “mozganja”. Zvuči kao dobar plan…Krenimo!

Sastojci za koru od graham krekera

  • 15 graham krekera
  • Prstohvat mljevenog cimeta
  • Prstohvat morske soli
  • ½ šalice (113 g) neslanog rastopljenog maslaca

Punjenje sa sladoledom

  • 900 grama jagoda, razrezanih na četvrtine
  • ⅓ šalice (66g) granuliranog šećera
  • 1½ žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 4 velike kuglice sladoleda od vanilije

Upute:

  1. NAPRAVITE KORU: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na lim za pečenje stavite četiri mini posude za pitu ili kolače.
  2. U blenderu usitnite graham krekere do sitnih mrvica. Dodajte cimet i sol, izblendajte. Dodajte otopljeni maslac i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
  3. Smjesu usitnjenih graham krekera razdijelite između pripremljenih mini posudica i utisnite u ravnomjeran sloj na dnu i uz bočnu stranu kako biste stvorili koru. Pecite dok ne porumeni, 12 do 15 minuta. Potpuno ohladiti.
  4. NAPRAVITE NADJEV: Dok se kore peku, jagode položite u ravnomjeran sloj na lim za pečenje. Pospite šećer preko jagoda, te ih malo rukama promiješajte. Prelijte ekstrakt vanilije preko jagoda i promiješajte da se okusi sjedine.
  5. Stavite u pećnicu i pecite dok jagode ne omekšaju i sokovi se ne zgusnu, 15 do 20 minuta. Potpuno ohladiti.
  6. Žlicom dodajte jagode u ohlađene kore. Kad ste spremni za posluživanje, dodajte sladoled od vanilije.

U slast!