Danas pripremamo Soparnik – tradicionalno dalmatinsko jelo!
Kakvi su vaši planovi za Veliki petak? Ako još nemate neko fantastično jelo na umu, donosimo recept za ukusan soparnik...
U prošlosti se soparnik pripremao na dane posta i Veliki petak. U osnovi, to je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta.
Pročitajte koji sve sastojci su vam potrebni i kako ga je lako pripremiti.
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- 250 ml vode
Sastojci za nadjev:
1 kg blitve
1 vezica mladog luka
2 žlice nasjeckanog peršina
50 ml maslinovog ulja
sol po želji
Sastojci za premaz:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka
Priprema:
1. Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta.
2. Dobro operite blitvu i osušite ju. Blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu. Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte.
3. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno velike okrugle tepsije. Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga).
4. Rubove tijesta spojite i podvrnite prema unutra, u krug sve do kraja. Površinu tijesta lagano izbodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
5. Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog češnjaka. Pustite da se malo ohladi, pa poslužite.
Dobar vam tek!
Autor teksta: Nina Stojanov
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!