Dom

Danas pripremamo Soparnik – tradicionalno dalmatinsko jelo!

Nina Stojanov 19. travnja 2019.

Kakvi su vaši planovi za Veliki petak? Ako još nemate neko fantastično jelo na umu, donosimo recept za ukusan soparnik...

U prošlosti se soparnik pripremao na dane posta i Veliki petak. U osnovi, to je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta.

Pročitajte koji sve sastojci su vam potrebni i kako ga je lako pripremiti.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica soli
  • 250 ml vode

Sastojci za nadjev:

1 kg blitve
1 vezica mladog luka
2 žlice nasjeckanog peršina
50 ml maslinovog ulja
sol po želji

Sastojci za premaz:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka

Priprema:

1. Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta.

2. Dobro operite blitvu i osušite ju. Blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu. Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte.

3. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno velike okrugle tepsije. Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga).

4. Rubove tijesta spojite i podvrnite prema unutra, u krug sve do kraja. Površinu tijesta lagano izbodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.

5. Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog češnjaka. Pustite da se malo ohladi, pa poslužite.

Dobar vam tek!

 

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!