Handmade

Dada i Dunda – stari ručni radovi iz srca Slavonije zasjali u novom ruhu!

Viktoria Mikulić 21. studenoga 2019.

Četiri generacije, a jedna ljubav prema šivanju… 

Kada se ljubav prema šivanju pretvori u obiteljsku tradiciju, rezultat ne može biti ništa manje nego besprijekoran. Četiri generacije žena najviše su u svome ormaru voljele vidjeti vlastitu odjeću, onu koju same dizajniraju i kroje, onu koja se razlikuje po svemu. Taj motiv potaknuo ih je da i drugima omoguće nešto jedinstveno, unikatno s daškom Slavonije.

Početna ideja za brendom Dada i Dunda nastala je sasvim spontano. Osnivačice su nam otkrile da je glavni ‘krivac’ za sve baka koja je nakon godina upotrebe htjela baciti stari slavonski ručnik, no njezina kćer je u tome vidjela golem potencijal te iskoristila određene dijelove za traper torbu.

Zašto Dada i Dunda? One su bile sestre po staroslavenskoj mitologiji, Dada je bila vrijedna, a Dunda lijena sestra. Vlasnica brenda našalila se kako je njezina mama u početku šivala torbe, dok ih je ona ponosno nosila te su onda prigodno i nadjenule ime brenda.

Za ručni rad koji u sebi krije ljepotu Slavonije odlučile su se upravo iz tog razloga jer je to dio njihove povijesti i kulture. I dok ih drugi bacaju, one im daju još jednu priliku te na neki način recikliraju baštinu.

U početku su koristile ponjave, zidnjake, goblene pa čak i tabletiće koji su nekad krasili stolove i televizore. Ove dvije Slavonke najviše koriste autohtone motive iako se unutar asortimana može pronaći i nekoliko torbica koje krase detalji s dalmatinske narodne nošnje.

Dada i dunda svoje su unikatne radove predstavile i na izložbi povodom dana grada Šibenika.

U proizvodnji koriste isključivo prirodne materijale poput vune, pamuka i lana. Ideja i misao vodilja bila je spojiti urbano s tradicionalnim što im svakodnevno uspijeva.

Želja im je da njihovi vjerni kupci svoj stil odijevanja upotpune na jedinstven način. Svaki proizvod nosi neku svoju priču i nije cilj da se svidi svakome, već da oni koji ga nose budu ponosni što su dio te cijele priče.

Dvije dizajnerice pohvalile su se kako je dio Slavonije obišao i svijet jer su neke od njihovih torbi i suknji već zakoračile Japanom, Parizom, New Yorkom i slično.

Trenutačno se u ponudi mogu pronaći torbe koje su ujedno i glavni proizvod, zatim kaputi, suknje, haljine i jastučnice.

Ljetos su lansirale i mini kolekciju ruksaka i tunika koje su se pokazale dobitnom kombinacijom tako da ih zasigurno možemo očekivati iduće sezone.

Također, dio njihovog asortimana čine i igračke,točnije lutke Dadice i vilenjaci Dundići.

Ono što se trude naglasiti je da je svaki proizvod unikatan,nema ponavljanja i ne rade po narudžbi, tako da je svaki komad uistinu personaliziran.

Osim što su totalno preslatke, ove torbice doista su kvalitetne i praktične za nošenje. Svaki model je podstavljen, ima mali džepić unutra te dovoljno velik da vam unutar njih stanu sve one bitne stvarčice.

Kažu da njihov kreativni gen nikad ne spava te uvijek unaprijed znaju što će s čime iskombinirati.
Ono što je najvažnije, a što je utkano u svaki od ovih proizvoda je da obje uživaju u ovome što rade i zaista cijene što su ih i drugi prepoznali što im je i vjetar u leđa za još više kreative.

Za detaljnije informacije o unikatnom domaćem brendu Dada i Dunda posjetite njihove društvene mreže Facebook i Instagram.

#slavonska IGRA DARIVANJA 

U suradnji s domaćim brendom Dada i Dunda – unique design jednu sretnicu nagradit ćemo stylish kaputićem u sivoj boji s motivom slavonke čipke. Detalje igre možete pronaći na našoj Facebook stranici.

Sretna dobitnica stylish kaputića u sivoj boji je Hrvojka Koričančić Rogić. Čestitamo i molimo da nam se zajedno s podacima javi u FB inbox.