FOTO by Instagram @the_soul_of_the_rose / @moonshot_farm

Dekor

Cvijet zumbula simbol je strastvene ljubavi

Daria Lovrić 14. travnja 2022.

Bijeli, rozi, lila, ljubičasti... ne zna se koji je ljepši

Zumbuli su među najpopularnijim cvijećem ovog proljeća upravo zbog svog neodoljivog mirisa i raskošnog izgleda. Njihov slatkasti miris osvaja sve ljubitelje cvijeća. Ako ih još uvijek nemate u svom domu, sada je idealna prilika da ih nabavite.

Zumbul je biljka koja potječe iz Male Azije, a u Europu je stigla u 16. stoljeću. Prema grčkoj mitologiji zumbul je nastao od krvi ubijenog spartanskog kraljevića Hacijenta izuzetne ljepote.

Predivni cvjetovi ove raskošne biljke dolaze u raznim bojama, a kod nas su najpopularniji oni bijeli, ružičasti te oni u svim nijansama ljubičaste.

Dražesne zumbule možete držati unutar kuće u vazama ili teglama, a možete ih posaditi u dvorište i na terasu, ali je važno da temperatura ne bude manja od 18 stupnjeva. Sade se u jesen te iako vole umjerenu temperaturu i svjetlost, ne smiju biti izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Želite li zumbule presaditi u vlastite teglice pazite da 1/3 lukovice zumbula viri izvan zemlje. Zumbuli se zalijevaju tek kada im je zemlja suha i to odozdo. Najbolje je da vodu dodajete postepeno u tanjurić kako bi biljka upila koliko joj je potrebno.

U svoje domove u vazama, zumbule najčešće donosimo pred sam kraj cvjetanja ili u samom cvatu. Kako su u staklenicima ili u prirodi bili na nižim temperaturama nego u našem domu, procvjetat će u vrlo kratkom periodu, a nagli rast uzrokovat će težinu cvjetova.

Zbog toga postoji mogućnost da se zumbul nagne na jednu stranu. U tom slučaju ga zavežite za drveni štapić, bambus ili ga stavite u dublju i usku vazu.

O zumbulu su pisali i brojni pjesnici, a najčešće su ga koristili kao metaforu za ljepotu.

Osim što je predivan i fino miriši ima i drugu funkciju – eterično ulje cvijeta koristi se u proizvodnji parfema.