FOTO by Instagram @brightonhomedeco / @plant.d.adie

Dekor

Čudotvorna aloe vera – biljka koju su u drevnom Egiptu nazivali biljkom besmrtnosti

admin 03. kolovoza 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Za mnogobrojna ljekovita svojstva ovog dara prirode, kaktusa bez bodlji -aloe vere zasigurno ste već čuli.

Izvrsna je za kožu i razne upale, patite li od želučanih tegoba, možete ih ublažiti ukusnim sokom za koji se tvrdi da djeluje protuupalno i antibakterijski, a aloe vera može čak i očistiti zrak vašeg doma!

Aloe vera je biljka iz roda Aloe. Ona je ustvari vrsta kaktusa iznimno ljekovitih svojstava. Stabljiku nema ili je ona vrlo kratka, a njezini su listovi zeleni i mesnati. Rub listova je nazubljen.

Zahvaljujući brojnim ljekovitim svojstvima, veoma je važna u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Iako u svijetu postoji oko 200 vrsta ove biljke, samo četiri vrste imaju ljekovita svojstva, a to su: Aloe ferro, Aloe saponaria, Aloe perrvi i Aloe arborensis.

Njezino lišće sadrži gelastu tvar koja sadrži brojne korisne spojeve. Između ostalog, aloe vera sadrži moćne antioksidanse, pomaže u bržem izlječenju opekotina, smanjenju zubnog plaka, liječenju čireva…

Aloe vera često se koristi i za liječenje zatvora, snižavanje krvnoga tlaka, a još je starim Egipćanima bilo poznato da njezini moćni spojevi usporavaju starenje kože, te sprječavaju nastanak bora.

Još jedna dobrobit aloe vere, koja se često stavlja u drugi plan ili se potpuno izostavi i zaboravi spomenuti jest da je ova biljka zaslužna i za pročiščavanje zraka, te za proizvodnju kisika.

Ona može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina kemikalija u zraku postane velika, lišće aloe vere dobit će smeđi “osip”.

Aloe veru je veoma lako održavati, važno da joj pružite dovoljnu količinu svjetlosti. Ipak je kaktus pa bi trebala biti na prozoru, a ne u nekom mračnom kutu, stoga je idealna za spavaću sobu u koju prodire velika količina sunčeve svjetlosti.

Možeteju nabaviti u svakom većem vrtnom centru, po više nego povoljnim cijenama i veoma ju je lako održavati!