FOTO by Instagram @devamadeo

Dom

Čokoladni tart sa smokvama je prava vikend poslastica!

Mia Vodopija 18. kolovoza 2023.

Svi će htjeti komad više...

Već smo u sezoni smokvi i definitivno kanimo iskoristiti ove prekrasne zelene ukusne ljepotice.

Ako do sada u svoje recepte niste uvrštavali smokve, vrijeme je za promjene! Čokoladni tart sa slojem sira i smokvama čini pravi jesenski desert kojeg ćemo rado podijeliti s obitelji, prijateljima ili cimericom!

Sastojci

Za koru:

  • 15 smrvljenih Petit-Beurre keksa (ili nekih drugih po želji)
  • 10 žlica maslaca
  • 2 žlice šećera
devamadeo.com

Za sloj od sira:

  • 450 g krem sira
  • ¾ šalice šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak

Za sloj od čokolade i marmelade od smokava:

  • 1 ½ šalice kapljica tamne čokolade
  • ¾ šalice kokosovog mlijeka
  • ½ žlice šećera
  • ¼ žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 2 žlice marmelade od smokava
  • nasjeckani pistacio za ukrašavanje
devamadeo.com

Priprema

Za koru otopite maslac i šećer te ih dodajte razmrvljenim keksima. Pritisnite mrvičastu smjesu na dno kalupa za tart, kao i sa strane, dok se mrvice ravnomjerno rasporede i dok s njima ne dođete do gornjih rubova posude. Pecite 8 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Za sloj od krem sira u srednjoj zdjeli miksajte krem sir na srednjoj brzini oko 3 minute. Dodajte šećer, brašno, sok od limuna i vaniliju. Počnite dodavati jaja i žumanjak, jedno po jedno. Prestanite tući čim se unese zadnji žumanjak.

Prelijte koru slojem od sira i pecite 5 minuta na 220 stupnjeva. Nakon toga smanjite pećnicu na 135 stupnjeva i pecite 25 do 30 minuta, dok sloj od sira ne postane čvrst.

devamadeo.com

Isključite pećnicu s napola otvorenim vratima nekoliko minuta. Ostavite da se malo ohladi pa stavite u hladnjak na otprilike 45 minuta do sat vremena.

Za sloj od marmelade i čokolade, pažljivo rasporedite marmeladu od smokvi po ohlađenom sloju od krem sira. Zatim otopite čokoladne kapljice, kokosovo mlijeko i šećer. Dodajte vaniliju i sol te još jednom promiješajte. Čokoladnu ganache smjesu prelijte preko sloja marmelade od smokava.

Ohladite oko 6 do 8 sati, najbolje preko noći. Ukrasite nasjeckanim pistacijima i svježim smokvama.

Bon Appétit!