FOTO by Instagram @devamadeo
Čokoladni tart sa smokvama je prava vikend poslastica!
Svi će htjeti komad više...
Već smo u sezoni smokvi i definitivno kanimo iskoristiti ove prekrasne zelene ukusne ljepotice.
Ako do sada u svoje recepte niste uvrštavali smokve, vrijeme je za promjene! Čokoladni tart sa slojem sira i smokvama čini pravi jesenski desert kojeg ćemo rado podijeliti s obitelji, prijateljima ili cimericom!
Sastojci
Za koru:
- 15 smrvljenih Petit-Beurre keksa (ili nekih drugih po želji)
- 10 žlica maslaca
- 2 žlice šećera
Za sloj od sira:
- 450 g krem sira
- ¾ šalice šećera
- 1 žlica brašna
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 1 žumanjak
Za sloj od čokolade i marmelade od smokava:
- 1 ½ šalice kapljica tamne čokolade
- ¾ šalice kokosovog mlijeka
- ½ žlice šećera
- ¼ žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 2 žlice marmelade od smokava
- nasjeckani pistacio za ukrašavanje
Priprema
Za koru otopite maslac i šećer te ih dodajte razmrvljenim keksima. Pritisnite mrvičastu smjesu na dno kalupa za tart, kao i sa strane, dok se mrvice ravnomjerno rasporede i dok s njima ne dođete do gornjih rubova posude. Pecite 8 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Za sloj od krem sira u srednjoj zdjeli miksajte krem sir na srednjoj brzini oko 3 minute. Dodajte šećer, brašno, sok od limuna i vaniliju. Počnite dodavati jaja i žumanjak, jedno po jedno. Prestanite tući čim se unese zadnji žumanjak.
Prelijte koru slojem od sira i pecite 5 minuta na 220 stupnjeva. Nakon toga smanjite pećnicu na 135 stupnjeva i pecite 25 do 30 minuta, dok sloj od sira ne postane čvrst.
Isključite pećnicu s napola otvorenim vratima nekoliko minuta. Ostavite da se malo ohladi pa stavite u hladnjak na otprilike 45 minuta do sat vremena.
Za sloj od marmelade i čokolade, pažljivo rasporedite marmeladu od smokvi po ohlađenom sloju od krem sira. Zatim otopite čokoladne kapljice, kokosovo mlijeko i šećer. Dodajte vaniliju i sol te još jednom promiješajte. Čokoladnu ganache smjesu prelijte preko sloja marmelade od smokava.
Ohladite oko 6 do 8 sati, najbolje preko noći. Ukrasite nasjeckanim pistacijima i svježim smokvama.
Bon Appétit!