FOTO by Instagram @casabatllo @simboliccasabatllo / @xopet1969

Putovanja

Casa Batllo – remek djelo u srcu Barcelone koje morate posjetiti!

Daria Lovrić 26. listopada 2023.

Svakog Božića, Casa Batlló odijeva božićni kostim koji privlači mnoštvo posjetitelja!

Kuća Batllo, poznata i kao Casa Batllo, smatra se jednim od najistaknutijih i najljepših remek-djela slavnog arhitekta Antonija Gaudija. Smještena na adresi Passeig de Gracia 42 u srcu Barcelone, ova kuća je pravo arhitektonsko remek-djelo koje je nemoguće ne primijetiti.

Priča o kući započinje s Josepom Batlloom, industrijalcem koji je odlučio sagraditi svoju rezidenciju upravo na ovoj prestižnoj adresi. Passeig de Gracia je tada bila ulica moćnih i bogatih poslovnih ljudi, a Josep je želio da njegova kuća odražava ugled i bogatstvo izdaleka.

Remek-djelo arhitekture

Gaudi je bio idealan izbor za ovaj projekt, s obzirom na njegovu već tada svjetski poznatu reputaciju i prepoznatljiv stil. Arhitekt je već bio zadivio svijet svojim dizajnom Parka Guell, a sada je imao priliku transformirati običnu kuću u remek-djelo arhitekture. Kuća Batllo postala je sinonim za inovativni dizajn i umjetničku genijalnost.

Nevjerojatan izgled Case Batllo često je opisan kao “kuća kostiju” zbog svojih neobičnih oblika i fasade koja podsjeća na ljudsku lubanju. Gaudi je koristio svoju maštovitu kreativnost da oblikuje fasadu kuće kao da je živa, s izbočinama koje podsjećaju na kosti i boje koje se prelijevaju kao da su živopisni dragulji.

Unutar kuće pune prirodnog svijetla, također vas očekuje jedinstveni stil i oblici koji su rađeni kako bi se stvorile prostrane, svijetle prostorije koje su istovremeno udobne i funkcionalne.

Antonio Gaudi crpio je inspiraciju iz prirode, posebice iz oceana. Njegovo fasciniranje morskim svijetom jasno se odražava u dizajnu Case Batllo. Cijela fasada ove kuće oblikom i motivima podsjeća na morske valove, stvarajući dojam kao da je sama zgrada dio oceana, dok je dinamiku prenio i u interijer koji podsjeća na prizore koje vidimo kada zaronimo pod površinu mora.

Mi smo spremni za putovanje!

Danas je Casa Batllo domaćin raznih kulturnih događanja i izložbi, ali i popularna turistička atrakcija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Tako smo Casu Batllo imali prilike vidjeti ukrašenu crvenim ružama, efektnim bojama, ali i u blagdanskom izdanju.

Kao i svakog Božića, Casa Batlló će i ove godine odjenuti svoj božićni kostim koji jedva čeka vidjeti mnoštvo turista diljem svijeta. Iako ulaznice još nisu puštene u prodaju, prošle godine, izložba je trajala od 24. studenog do 6. siječnja.

Posjetitelji su imali prilike uživati u blagdanskom osvjetljenju fasade te svjetlosno-glazbenom showu koji se pojavljuje svakih 30 minuta.

Jedinstvena ljepota i originalnost Case Batllo čine je nezaobilaznim dijelom posjeta Barceloni, stoga je obavezno stavite na travel listu, a sve informacije i aktualnosti doznajte putem linka.