FOTO by Instagram @croatia_vacations / @iva.znaor

Putovanja

Čarobni kadrovi tirkiznog mora, bijelog pijeska i bogatog mediteranskog raslinja izgledaju poput fotošopiranih fotografija!

Daria Lovrić 19. srpnja 2023.

Znate li gdje se nalazi uvala koja skriva jednu od najljepših plaža u Hrvatskoj?

Moramo priznati da društvene mreže danas manje-više prikazuju pomalo uljepšanu istinu, međutim za neke od TOP destinacija imali smo se prilike uvjeriti da je njihova ljepota istinita.

Jedna od njih je i plaža na jednom od najljepših hrvatskih otoka – Korčuli. Korčula je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, posebno među posjetiteljima koji žele uživati u prekrasnoj prirodi, bogatoj povijesti i kulturnoj baštini. Dio je Dubrovačkog arhipelaga i poznata je po svojim prekrasnim plažama, kristalno čistom moru, gastronomiji, posebice vinima i kulturi.

Čudesna plaža okružena kristalno čistim morem

Neke od najpoznatijih plaža na otoku Korčuli su Vela Pržine, Pupnatska luka, Lumbarda i Bili Žala, međutim gdje god odlučite spustiti svoj ručnik očarat će vas kristalno čisto more koje se rijetko gdje viđa.

Vjerujemo da ste već nekoliko puta viđali plažu Žitnu u objavama influencera i fotografa i da ste pomisliti da je riječ o uređenim fotografijama. S obzirom na to da smo osobno imali prilike uživati u ljepotama ove prekrasne uvale, moramo vas obavijestiti da fotografije na društvenim mrežama ne mogu dočarati ono što smo vidjeli.

Žitna je duboka, dobro zaštićena uvala koje skriva jednu od najromantičnijih plaža na otoku Korčuli. Smještena samo nekoliko stotina metara od centra mjesta Zavalatica i do nje možete doći autom. Iznad plaže nalazi se parking s kojeg se pješke spuštate prema plaži te sanitarni čvorovi.

Uvala Žitna okružena je bujnim mediteranskim raslinjem, a plaža je skrivena od pogleda s mora, tako da mnogi brodovi koji prolaze nisu ni svjesni skrivenog dragulja koji se nalazi na dnu uvale. Uvala je nenastanjena, sa samo jednom privatnom kućom za odmor koja se nalazi odmah iznad plaže.

Žitna je šljunčana plaža, savršena za malu djecu, s toplim morem i dugim, plitkim ulazom. Dno u uvali Žitna je pješčano i prošarano livadama morske trave posejdonije, koje s bijelim stijenama sa strane bojaju more u tirkiznu nijansu.

Na samoj plaži Žitna nažalost nema puno hlada, međutim iznad plaže nalazi se borova šuma koja pruža zaštitu od vrućeg ljetnog sunca. Osim što se možete sunčati na šljunčanoj plaži, možete se pozicionirati i na glatke ravne stijene duž uvale i uživati u predivnom pogledu.