FOTO by Instagram @saintshyn @beautiful_house_plants

Dekor

Bršljan – kućna biljka mjeseca travnja!

admin 03. travnja 2023.

Imate li u svom domu ovu penjačicu koja je proglašena biljkom mjeseca

Ako razmišljate o novoj biljci za vaš dnevni boravak stavite bršljan na vaš popis jer upravo je on proglašen za biljku mjeseca travnja. Ovo je odlično vrijeme za nabavu ove europske penjačice koja uz jako malo brige i vode svojim slikovitim lišćem može uljepšati svaku prostoriju.

Službenog imena Hedera Ivy, ova biljka na latinskom označava “držanje” ili “pridržavanje“. Kada raste u prirodi ova biljka voli se priljubiti i rasti uz zidove i ograde, a u vašem domu ona će se prilagoditi svakoj površini i s ponosom biti u poziciji da ljepota njenih listova bude vidljiva svima.

Standardno bijelo zeleni listovi ponekad se obogate i nijansama sivog ili žutog što u nekim slučajevima daje i mramorni efekt. Mladi bršljani rastu jako brzo i imaju male listove koji kroz neko vrijeme postaju sve duži i uvijeniji.

Vaš bršljan bit će najsretniji ako ga držite u prostoriji gdje ima malo vlage na temperaturi od 12-20 stupnjeva. Ako ju ne postavite na direktno sunce i zalijevate ju jednom tjedno ona će vam se odužiti na više načina.

Osim dekorativne funkcije bršljan je odličan pročišćavač zraka što je potvrdilo i NASA istraživanje. Osim toga spada u jednu od najjednostavnijih biljaka koju će moći imati i najveći botanički amater.

Ako nabava nove biljke spada u jednu od vaših proljetnih odluka, bršljan bi se trebao naći na vrhu vašeg popisa.