FOTO by Instagram @matthewberenberg / IKEA

Dekor

Bonsai – najljepši primjerci dragocjene orijentalne minijature!

admin 09. lipnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Bonsai je orijentalna tehnika oblikovanja minijaturnih stabalaca. To je umjetnost koja iz dana u dan stječe brojne poklonike bez obzira na različite kulturološke i civilizacijske tekovine, koji novim znanjima i vještinama obogaćuju ovu tradiciju, staru čak više tisuća godina, čije se nasljedstvo i tajne prenose s koljena na koljeno, s majstora na majstora.

Bonsai je umjetnost koja je u svom razvoju prošla tri razdoblja. Smatra se da se prvi put pojavila u Kini, oko 200. godine prije Krista. Tada je započelo kreiranje minijaturnih pejzaža u posudama, pod nazivom penjing.

U drugom razdoblju ta se tehnika preselila u Japan, gdje se potpuno ukorijenila u tako dobru poznatu japansku tradiciju.

Treće razdoblje počelo je nakon Drugog svjetskog rata, te se upravo odvija. U ovom razdoblju umjetnost bonsaija prestaje biti samo povlastica pripadnike najviše kaste – samuraja, te svoje poklonike stječe diljem svijeta, a po majstorstvu prednjače Europa i SAD.

Prema jednoj od legendi, penjing je nastao prema želji kineskog cara. Budući da je putovanja carstvom smatrao previše napornima, naredio je da se u njegovom vrtu napravi minijaturna kopija carstva kako bi sa svog prozora mogao promatrati cijeli svoj posjed.

Naravno, želja mu je bila sačuvati ovu atrakciju samo za sebe, zbog čega je naredio da se sve koji pokušaju napraviti isto pogubi kao izdajnike.

S vremenom se ova praksa proširila i van granica Kine te došla do Japana, odakle i potječe ime bonsai. Bonsai je japanska riječ, sastavljena od riječi bon = cvijetni lonac i sai = drvo.

Za to se najzaslužnijima smatraju budistički redovnici, koji su brigu o tim minijaturnim drvcima cijenili kao dio izravne veze ljudi s božanskim. Kroz njegu bonsaija, uzgajivač razvija svoju kreativnost i strpljivost, smiruje um i posvećuje se nekoj vrsti meditacije.

Prema dostupnim izvorima, prva se izložba bonsai drvca u Europi održala 1910. godine u Londonu. Otada bonsai zaokuplja maštu svakog uzgajivača i cijeni se kao poseban spoj vrtlarstva i umjetnosti!

Bonsai se razvija svojim osobinama kao svako drugo stablo u prirodi, samo mu se određenim postupcima obuzdava rast u visinu. Cilj je uzgojitelja stvoriti vjernu, minijaturnu kopiju, dostojnu poštovanja koje zaslužuje pravo stablo u prirodi.

Osim znanja bezgranično strpljenje je neobično važna osobina koja krasi svakog uzgajatelja bonsaija. Potrebno je i po dvadeset godina predanog i strpljivog rada dok bonsai dobije pravu vrijednost i značaj jer postoji pravilo – što je bonsai stariji to je vrjedniji.

Za početnike koje smo inspirirali da se i sami okušaju u umjetničkom oblikovanju bonsaija, izabrali smo par njegovih jeftinijih varijanti iz IKEA-e, a za naše drage čitateljice i čitatelje koji već imaju iskustva, neke malo skuplje (i starije) varijante u web shopu jednog uzgajatelja iz Beograda!

Svi škare i kliješta u ruke, te prionimo na meditaciju uz ovu tisućljetnu delikatnu vještinu izrađivanja minijaturnih japanskih stabalaca!