Zabava

Biti glava obitelji dobro utječe na žensko zdravlje!

Krešimir Šustić 25. studenoga 2020.

Drage dame, molimo vas da preuzmete vladarske tronove

Moderno doba nam je donijelo mnoge promjene koje se tiču svakodnevnih stvari u životu, pa tako i onih situacija koje se događaju privatno u naša četiri zida.

Zadnjih desetak i više godina, imamo prilike svjedočiti sve većem broju žena šefova koje su blago rečeno otjerale muškarce s trona i pokazale im tko je uistinu pravi vođa.

Kada je riječ o obiteljima, sve više slučajeva i istraživanja nam pokazuje da su pripadnice ljepšeg spola te koje “drže” obitelj, ali i donose veću zaradu u kuću.

Iako prastara tradicija nalaže da je muškarac taj koji mora biti glava obitelji, nova studija je otkrila da ta titula zapravo dobro utječe na zdravlje žena.

Istraživači koji su proučavali matrijarhalno društvo na jugozapadu Kine otkrili su da žene u regiji imaju niži krvni tlak i niže razine upalnih bjelančevina od sličnih sela u kojima su muškarci glavni.

Žene u matrilinearnoj kulturi Mosuo, poznatoj kao “žensko kraljevstvo”, ne samo da kontroliraju financije i imaju onoliko partnera koliko žele, već i nasljeđuju imovinu, a bake se smatraju nositeljicama kućanstva.

U patrilinearnim rodbinskim sustavima gdje se resursi preferencijalno prenose po muškoj liniji, žene mogu biti u nepovoljnom položaju zbog nižeg socijalnog statusa i ograničene kontrole nad resursima, ugrožavajući njihovo zdravlje.

U matrilinearnim sustavima gdje resursi preferencijalno prolaze po ženskoj liniji, žene mogu imati bolje zdravlje jer imaju veću kontrolu nad resursima i veću rodbinsku podršku.

Drage naše dame, uz ove dokaze dobre za vaše zdravlje, vrijeme je da preuzmete vladarske tronove i pokažete tko uistinu najbolje vlada svijetom.