FOTO by Zara / Mango

Dekor

Biser – najljepši nakit iz vodenih dubina!

admin 04. svibnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Često je ljepota skrivena direktnom ljudskom pogledu, a često se skriva i na najneobičnijim mjestima. Trebamo pogledati na svijet iz drugačije perspektive, zakoračiti na neistražene staze ili zaroniti u mračne dubine ne bismo li je pronašli.

Čovjek je još u davno doba (neki povjesničari tvrde čak i u ranom neolitiku!) zaronio duboko, duboko u morske dubine i otkrio tajnu školjke bisernice. Otada, čovjek koristi bisere u izradi kojekakvih ukrasa, nakita, predmeta, lijekova (doduše samo do 19. st.), a čak postoji i gatanje pomoću bisera, koje se naziva margaritomantika!

U kulturama diljem svijeta biseri su imali razna simbolička značenja.

Prve predaje u kojima se spominju biseri potječu iz kineske Knjige povijesti Shujinga iz drugog tisućljeća prije Krista. Kod starih Rimljana i Grka biseri su bili vrlo cijenjeni. Rimljani su preuzeli od Grka ime margarita što je bilo i ime za ljubavnicu.

U Kini biseri simboliziraju bogatstvo, mudrost i dostojanstvo, u Japanu sreću, u Indiji bogatstvo djecom, a u mnogim dijelovima svijeta suze. U arapskim kulturama žene se često uspoređuju s biserima, kao i dijelovi njihovog tijela, npr. zubi. U srednjem su vijeku biseri dobili sakralni karakter, predstavljali su ljubav prema bogu.

Kaže se kako su dijamanti ženini najbolji prijatelji, no u posljednje vrijeme raste popularnost bisernom nakitu, što zbog pristupačnije cijene, što zbog njihovog prirodnog i elegantnog izgleda. Šarm bisera bio je privlačan i velikoj Coco Chanel, koja je nosila svoje prepoznatljive niske bisera oko vrata kao omiljeni nakit.

U zadnjih par godina biseri – bijeli, ružičasti, crni, bili oni obrađeni, a pogotovo oni neobrađeni – sve su češći modni dodatak proljetnih i ljetnih kolekcija.

Za vas smo zaronili duboko u uzburkane valove internetskih trgovina, od high street brandova do zlatarni i (izronili) izdvojili najljepši nakit od bisera za sunčane proljetne dane i nježne ljetne noći…

Zara

Mango

Vivienne Westwood

Zara

Majorica

Vivienne Westwood