FOTO by Instagram @weekend_cake.brno / @susiefood1

Dom

Bijela pita – ukusna kraljica blagdanskog stola

Mia Vodopija 23. prosinca 2021.

Tko kaže da ne voli bijelu pitu, taj laže

Samo par dana nas dijeli od jednog od najvećih katoličkih blagdana i malo je reći da smo uzbuđeni. Kuha se i peče na veliko, stanovi se čiste, pokloni su se kupili ili se kupuju.

Božićne pjesme su posvuda oko nas i atmosfera je na nivou. Ako tražite još jedan recept koji biste rado stavili na stol i razveselili ukućane, donosimo vam recept za bijelu pitu. Fina, mekana, sočna, nezaboravna… samo su neke od riječi kojima bismo ju opisali.

Nadamo se da ćete ovog prosinca uživati u njenom slatkom okusu s vašim najmilijima.

Sastojci

Kore:

  • 400 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 1 jaje
  • 150 g šećera u prahu
  • 15 g praška za pecivo
  • 60 ml kiselog vrhnja

Krema:

  • 600 ml mlijeka
  • 90 g glatkog brašna
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 250 g maslaca ili margarina

Ukrašavanje:

  • 100 g bijele čokolade

Upute

U veliku posudu sipati brašno, prašak za pecivo, ubaciti šećer u prahu te narezani maslac ili margarin. Razbiti jaje i istući ga, pa ubaciti u posudu. Na kraju još dodati kiselo vrhnje, pa rukama zamijesiti glatko tijesto.

Od tijesta formirati kuglu, te ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Nakon pola sata izvagati tijesto i podijeliti na 3 jednaka dijela. Od papira za pečenje iskrojiti kalup u kojem će se razvaljati kore.

Ravnalom i olovkom odrediti kalupe te višak papira presavinuti tako da je strana papira po kojoj se crtalo s vanjske strane (kod nas su dimenzije 21×32 cm). Staviti trećinu tijesta na sredinu papirnatog kalupa te oprezno valjkom razvaljati tanku koru do svih rubova.

Na isti način razvaljati tijesto kako bi se dobile i druge dvije kore. Kore se peku na preokrenutog protvanu u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 10 minuta. Kore trebaju ostati svijetle. Dok se kore hlade, treba izraditi kremu.

U posudi pomiješati brašno sa šećerom u prahu i vanilin šećerom te im dodati 20 žlica mlijeka. Sve dobro izmiješati da smjesa nema grudica. Ostatak mlijeka staviti kuhati i kad zavrije maknuti sa strane. Zatim u mlijeko sipati smjesu brašna, promiješati i vratiti na vatru. Pjenjačom cijelo vrijeme miješati kremu i kuhati na vatri dok se krema zgusne.

Skuhanu kremu maknuti sa strane, pa je pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica. Ako nemate prozirnu foliju, promiješajte s vremena na vrijeme kremu dok se hladi. Zatim u posudi za miksanje smiksati margarin ili maslac sobne temperature.

Dodavati mu po tri do četiri žlice ohlađene kreme i svaki put kremu dobro izraditi mikserom. Izrađenu kremu podijeliti na 2 jednaka dijela. Na podlogu vrlo oprezno staviti prvu koru te je premazati s prvom polovicom kreme. Prekriti kremu s drugom korom, lagano pritisnuti prstima, preko kore nanijeti drugu polovicu kreme i dobro je izravnati.

Prekriti s preostalom korom i opet je oprezno pritisnuti prstima te je opteretiti s gornje strane da se kore bolje spoje s kremom.

Sve ostaviti preko noći u frižideru da se dobro ohladi. Sutradan na pari otopiti bijelu čokoladu te s njom ukrasiti ohlađenu pitu. Vratiti pitu u frižider da se čokolada stvrdne na sat vremena.

Prije rezanja sa svih strana nožem odrezati rubove pite da se pravim rezanjem dobiju pravilni komadi. Pitu rezati na komade proizvoljne veličine.