FOTO by Instagram @aricabello / @croyaki.indonesia

Dom

Baileys kuglof – tradicionalni božićni kolač s notama omiljenog likera!

Daria Lovrić 29. studenoga 2023.

Jednostavan recept koji ćete poželjeti raditi svaki dan!

Kuglof, poznat i kao Guglhupf ili Bundt cake, je tradicionalni kolač koji potiče iz srednje Europe, a često se povezuje s božićnim i blagdanskim slavljima. Kuglof se najčešće posipa šećerom u prahu ili premazuje glazurom po želji. Tradicionalni božićni kuglof je savršen za izbor u vrijeme blagdana jer se vrlo lako priprema i jako je ukusan.

U nastavku donosimo sočan recept s omiljenim likerom Baileysom:

Sastojci:

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 200 g bijelog šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 350 g brašna
  • 20 g kakaa
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 250 ml Baileysa
  • 125 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva (160 ako je s ventilatorom). Kalup za kuglof namažite s maslacem ili pošpricajte uljem u spreju. Maslac umutite sa šećerom u pjenastu smjesu te dodajte jaja.

U dugu posudu prosijte kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Polovicu suhih sastojaka dodajte u smjesu s jajima, dodajte vrhnje te ostatak smjese.

Tijesto za biskvit ulijte u kalup i stavite peći oko 55-60 minuta. Nakon što ga izvadite iz pećnice, ostavite ga u kalupu, bez vađenja, barem 15 minuta kako ne bi popucao. Nakon što ga izvadite ostavite da se ohladi dok pripremate granache.

Za ganache stavite 200 g nasjeckane tamne čokolade u zdjelu otpornu na toplinu. U lončiću zagrijte 200 ml slatkog vrhnja. Kad se zagrije, prelijte čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi, a smjesa ne postane glatka i sjajna.

U nju dodajte Baileys i prelijte preko biskvita. Kuglof po želji možete ukrasiti sjeckanim lješnjacima ili komadićima karamele.