FOTO by Instagram @aricabello / @croyaki.indonesia
Baileys kuglof – tradicionalni božićni kolač s notama omiljenog likera!
Jednostavan recept koji ćete poželjeti raditi svaki dan!
Kuglof, poznat i kao Guglhupf ili Bundt cake, je tradicionalni kolač koji potiče iz srednje Europe, a često se povezuje s božićnim i blagdanskim slavljima. Kuglof se najčešće posipa šećerom u prahu ili premazuje glazurom po želji. Tradicionalni božićni kuglof je savršen za izbor u vrijeme blagdana jer se vrlo lako priprema i jako je ukusan.
U nastavku donosimo sočan recept s omiljenim likerom Baileysom:
Sastojci:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 200 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 350 g brašna
- 20 g kakaa
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 250 ml Baileysa
- 125 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva (160 ako je s ventilatorom). Kalup za kuglof namažite s maslacem ili pošpricajte uljem u spreju. Maslac umutite sa šećerom u pjenastu smjesu te dodajte jaja.
U dugu posudu prosijte kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Polovicu suhih sastojaka dodajte u smjesu s jajima, dodajte vrhnje te ostatak smjese.
Tijesto za biskvit ulijte u kalup i stavite peći oko 55-60 minuta. Nakon što ga izvadite iz pećnice, ostavite ga u kalupu, bez vađenja, barem 15 minuta kako ne bi popucao. Nakon što ga izvadite ostavite da se ohladi dok pripremate granache.
Za ganache stavite 200 g nasjeckane tamne čokolade u zdjelu otpornu na toplinu. U lončiću zagrijte 200 ml slatkog vrhnja. Kad se zagrije, prelijte čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi, a smjesa ne postane glatka i sjajna.
U nju dodajte Baileys i prelijte preko biskvita. Kuglof po želji možete ukrasiti sjeckanim lješnjacima ili komadićima karamele.