FOTO by Instagram @dude.from.above / @lijepanasahr

Putovanja

Avanturisti pozor! Provedite noć na svjetioniku Grebeni s najljepšim pogledom na more!

Daria Lovrić 05. svibnja 2023.

Zamislite da imate svoj privatni otočić, plažu i more!

Ako se smatrate avanturistom vjerujemo da ste u stalnoj potrazi za novim uzbudljivim lokacijama i aktivnostima koji će upotpuniti vaš godišnji odmor. Uz raznorazne ideje koje iziskuju fizičku aktivnost poput skakanja iz padobrana, paraglidinga, bungee jumpinga i mnogih drugih, vjerujemo da se ponekad želite opustiti, međutim uz jednaku dozu uzbuđenja.

Kako bi vam olakšali potragu, pronašli smo rješenje. Naime, otkrili smo predivan svjetionik Grebeni u blizini Dubrovnika u kojem možete provesti noć.

Grebeni

Grebeni su mala skupina 11 otočića – hridi koji se nalaze u blizini poluotoka Lapada. Postoje tri otočića: Greben, Kantenari i Vješala dok se malo istočnije nalazi hrid Jabuka. U morfološkom pogledu ti su otočići ostaci grebena koji je tvorio cjelinu s poluotokom Lapadom i otocima ispred Cavtata. Ove hridi spadaju u skupinu Elafita.

Naime svjetionik Grebeni izgrađen je 1872. godine na vrhu najveće hridi na istočnoj strani ulaza Velika vrata, zapadno od luke Dubrovnik. Sastoji se od manje četverokutne kamene kule i prizemne zgrade. U sklopu svjetionika nalazi se pristan, dok se za napajanje zgrade koriste solarni moduli, dok se vodom opskrbljuje iz vlastite cisterne.

Legenda o svjetioničaru

Na Grebenima je živio svjetioničar sa svojom obitelji. Vikend prije nemilog događaja dijete mu se razboljelo i on ga je poslao sa suprugom u grad da odu liječniku. Oblaci su zatamnili nebo, što je bila najava južnog nevremena.

Valovi su počeli zapljuskivati kuću, a on je pobjegao u kulu. Tamo je proveo cijelu noć, a očevici tvrde da je svjetioničar te kobne noći posjedio od straha. Nakon što su radnici koji održavaju svjetionike stigli da provjere situaciju, u kući su pronašli stijenu tešku par stotina kilograma.

Od tada Grebenima nema posade i prvi je svjetionik nakon Drugog svjetskog rata koji je napušten, a poslije i prepušten samome sebi i zubu vremena.

Danas se oko Grebena razvio ronilački turizam jer uokolo nalaze raznorazne olupine, a jedna legenda govori da je na tom prostoru potopljen manji brod koji je prevozio zlato iz dubrovačke riznice. Ipak, nije pronađen ni jedan valjan dokaz koji bi potvrdio taj događaj, međutim legenda živi kao primamljiva priča za ronioce.

Robinzonski smještaj na Grebenima

Želite li iskusiti odmor na osamljenom mjestu i uživati u pogledu na beskrajno plavetnilo svjetionik Greben nudi smještaj za 7-8 osoba. U svjetioniku se na cca 110 m² nalazi pet spavaćih soba, kuhinja s dnevnim boravkom, blagovaonica i 2 tuš-WC-a i bazen s panoramskim pogledom.

Gostima je tijekom cijelog boravka na raspolaganju concierge usluga, a uz doplatu postoji mogućnost organizacije privatnih transfera, privatnog kuhara i najma brodova.

Želite li doživjeti nezaboravno iskustvo i provesti noć na osamljenog grebenu s društvom, cijena noćenja na svjetioniku Grebeni iznosi 550€.