FOTO by Instagram @zyciewrytmieslow / @petrasever

Kultura

Arboretum Trsteno – komadić zelenog raja na zemlji

admin 01. lipnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Zađete li ikad u arboretum Trsteno, osjećat ćete se kao da ste ušetali u neko davno minulo vrijeme, u vrijeme iz grčkih ili rimskih mitova, kada su se bogovi bezbrižno miješali sa smrtnicima, u čarobnom perivoju obitavale nimfe, panovi i ostala mitološka bića, a magična moć prirode bujala svojom punom snagom.

Arboretum Trsteno je poznat po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka.

Ovaj zeleni komadić raja nalazi se 19 km sjeverozapadno od Dubrovnika u turističkom mjestašcu Trsteno. Najstariji je spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj i jedini arboretum u Hrvatskoj koji se nalazi na jadranskoj obali.

Jedna je od sastavnih jedinica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jer u jedinstvenom bogatstvu svojih vrijednosti, sjedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu.

Arboretum je osnovan 1948. godine na prostoru renesansnog ljetnikovca s vrtom, na imanju koje se od kraja 14. stoljeća nalazilo u vlasništvu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, a godinu dana poslije zakonom je zaštićen kao spomenik prirode.

Prostire se na površini od približno 25 hektara i na tom prostoru objedinjuje nekoliko cjelina: renesansni park s ljetnikovcem, neoromantičarski park s kraja 19. i početka 20. stoljeća, stari maslinik, te prirodnu vegetaciju šume i makije, s priobalnim stijenama. Njegov bogati biljni fond čini 465 uzgojenih i 510 samoniklih vrsta.

U okviru kompleksa arboretuma osim ljetnikovca nalaze se i kapela svetoga Jeronima iz 17. stoljeća, stara mlinica za masline i akvadukt iz 15. stoljeća.
Posebnost Arboretuma je i barokna fontana iz 1736. godine s rimskim bogom mora i potresa Neptunom.

Legenda kaže da je fontana nazvana upravno po njemu, kako bi štitio ovaj jedinstveni prirodni prostor od požara i ostalih nepogoda. Neptunov zdenac krase dvije nimfe vode.

Uz Lokrum i tvrđavu Lovrjenac jedinstvena ljepota Arboretuma Trsteno zaintrigirala je producente svjetski poznatog i višestruko nagrađivanog televizijskog hita „Game of Thrones”, američke produkcijske kuće HBO, koji je nastao na ciklusu epskih romana „Pjesma leda i vatre” autora Georgea R. R. Martin, te im poslužila kao savršena prirodna scenografija„King’s Landinga”.

Egzotična atmosfera ovog mjesta nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te je izvrstan pogodak za odmor, kontemplaciju i meditaciju u srcu zelenog komadića raja uz more.