FOTO by Instagram @ljupkagojicmikic / @laboratoriosbabecroatia

Elegant

Ako i vaša djeca ne vole prati kosu, imamo par jednostavnih trikova za vas!

Mia Vodopija 29. listopada 2021.

Ponekad je oprati kosu svom djetetu pravi pothvat!

Odrasli ne razmišljaju previše o određenim rutinskim stvarima koje automatski obavljaju, poput pranja zubi, umivanja, tuširanja i pranja kose.

Nama je ugodno ući u tuš i opuštati se pod vodenim zagrljajem topline. Međutim, upravo zbog našeg automatizma zaboravljamo da djeca nemaju svoje automatizirane rutine poput nas.

Šamponiranje i ispiranje kose kod djece zna izazvati pravu fobiju. Brčkanje u kadi često završi plačem za vrijeme pranja kose, a kako dijete ne prestaje plakati, roditelji cijeli proces obave brzopleto te nikada ne pronađu način kako smiriti dijete.

Mi smatramo da se fobije treba nježno i polako razbijati te pokazati djeci da pranje kose nije strašno. Donosimo vam popis savjeta koji vam mogu biti korisni kako bi se dijete prestalo bojati šamponiranja kosice.

Masaža glave na suho

Uvedite igru masaže glave koja će aludirati na pranje kose. Vi masirajte dijete, ono neka masira vas. Igru ponavljajte prije samog kupanja kako bi dijete i prije ulaska u kadu pripremili na pravo pranje kose.

Kada dijete s vremenom poveže dvije stvari nekada će početi raditi scene protivljenja i prije samog kupanja, no tada će biti svjesno što ga čeka pa se neće iznenaditi i prepasti kada mu smočite kosu.

Šampon prvo utrljajte na dlanove

Šampon ne stavljajte direktno na glavu već ga prvo utrljajte na dlanove, a potom i na dječju kosu. Ako šampon direktno stavite na djetetovu glavu dijete će se prepasti jer nije sigurno što mu radite pa će postati skeptično prema svakom vašem potezu za vrijeme kupanja.

Odaberite najbolji šampon za svoje dijete

Pazite koji šampon koristite, izbjegavajte jako guste i one s jakim mirisom. Ponekad kupite neki novi šampon u drugoj boji čime ćete lakše privući djetetovu pažnju i dobiti odobrenje za pranje kose. Ljupka Gojić Mikić, bivša manekenka, poduzetnica i vlasnica slastičarnice Jolie Petite Patisserie na Knežiji podijelila je sa svojim Instagram pratiteljima rutinu pranja kose svojih kćeri.

Odabrala je blage i kvalitetne šampone brenda Laboratorios BABÉ koji svojom nježnom teksturom i blagim mirisom privlače djecu. Najbolje opcije za pranje kosice su šamponi bez suza tako da ne postoji potreba da dijete zatvori oči ako u njih pobjegne voda od ispiranja.

Ako dijete zaplače, zamotajte ga u ručnik

Nakon pranja kose, ako je dijete u plaču, zamotajte ga u ručnik i brzo smirite. Djeca se naime zbog plača i straha najlakše mogu smiriti zagrljajem, pa je dobro da kupanje povežu i s maženjem za koje nakon pranja kose pronađite vremena.

Kraće frizure dobra su opcija

Ako i dalje imate velikih problema s pranjem kose odlučite se za kraće frizure i za dječake i djevojčice. Tada će problem pranja kose biti znatno manji nego kada djeca imaju dugu kosu pa dijete nećete gnjaviti dugo već će kosa biti oprana u par sekundi ispiranja šampona.

Nema više suza niti trauma za vaše dijete uz ove jednostavne trikove pranja kose!