Adventski ugođaj u Vašem domu: Kako pripremiti teranino i kuhano vino za savršeno slavlje
Autor: Sara Ritoša
Teranino i kuhano vino su izvrsni napici koji dominiraju tijekom adventskih blagdana i zimske sezone. Arome citrusnog voća, cimeta i crnog vina mame naše nepce i griju tijelo u hladnim noćima. Ako želite pripremiti ova dva ukusna napitka, donosimo vam recepte s kojima ćete lako ovladati i uživati u toplini svog doma.
Domaći teranino
Sastojci za domaći teranino:
1 l Istarskog terana
400 g šećera
1 vanilin šećer
Korica limuna
Ostali začini po želji: cimet, klinčić, naranča, muškatni oraščić…
300 ml ruma ili rakije
Postupak:
Zavrijte vino, šećer i začine i kuhajte oko pola sata. Kada se ohladi, dodajte rakiju ili rum, ponovno prokuhajte pet minuta, ohladite i zatvorite u boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, konzumirajte s užitkom!
Domaće kuhano vino
Sastojci:
1 boca crnog vina
1 naranča (narezana na kolutove)
1 limun (narezan na kolutove)
8-10 klinčića
1 štapić cimeta
1/2 šalice šećera (po ukusu)
Muškatni oraščić po želji
Upute:
U velikoj posudi kombinirajte crno vino, kriške naranče i limuna, klinčiće i štapić cimeta. Dodajte šećer prema vlastitom ukusu. Zagrijavajte smjesu na laganoj vatri, pazeći da ne proključa. Miješajte povremeno dok se šećer potpuno ne otopi. Kada napitak postane vruć, maknite ga s vatre. Poslužite u šalicama, pospite muškatnim oraščićem po želji.
Ukoliko niste ljubitelj crnog vina, isti postupak možete raditi i s bijelim vinom.
Uživajte u ovim predivnim napicima u udobnosti svog doma tijekom blagdanske sezone!