FOTO by Instagram @visittallinn

Putovanja

Advent u Tallinnu slikovita je božićna bajka koju ne smijete propustiti!

Daria Lovrić 21. studenoga 2023.

Upravo je u estonskoj metropoli izloženo prvo božićno drvce u Europi!

Tallinnski božićni sajam s daškom bajke održava se na Trgu gradske vijećnice. Zvijezda sajma tržnice je božićno drvce, koje je najvažnije božićno drvce u Estoniji. Drvce se postavlja na Trg gradske vijećnice od 1441. godine, što ga čini prvim božićnim drvcem ikada izloženim u Europi.

Ova božićna zemlja tijekom Adventa biva ukrašena drvcima, božićnim ukrasima i lampicama, a lokalni trgovci nude posjetiteljima estonsku božićnu kuhinju, sve od crnog pudinga i kiselog kupusa do medenjaka i toplih božićnih napitaka, kao i razne rukotvorine.

Najmlađi gosti mogu uživati u vrtuljcima, a tu je i raznolik božićni program. Advent u Tallinnu počinje 1.12.2023. i trajat će sve do 7.01.2024.

Prve nedjelje adventa na sajam će stići Djed Mraz koji će u svojoj kući na Trgu gradske vijećnice čekati djecu. Pisma sa zahtjevima za darove mogu se ubaciti u njegov poštanski sandučić na zidu njegove kuće.

Estonski glavni grad Tallinn dio je UNESCO-ve svjetske baštine, a gradska prava dobio je u 13. stoljeću od danskog kralja. Od tada su ulice Tallinna vidjele mnoge svjetske sile, od Danaca i Šveđana do Nijemaca, te carske i sovjetske Rusije.

Stari grad Tallinna pun je srednjovjekovnih kuća i uličica i još uvijek je zaštićen ostacima gradskih zidina.

Bogatstvo arhitekture u Tallinnu nudi vam mnoštvo legendi i priča koje treba istražiti. Uz srednjovjekovnu gradsku jezgru, novouređene četvrti kao što su Noblessner, Telliskivi i Rotermann niču brzinom svjetlosti i mamac su za turiste.

Estonski jezik je jedinstven i zvuči drugačije od bilo kojeg drugog u Europi. Zbog svog melodičnog zvuka i dugih samoglasnika, u tijeku je šala da mnogi posjetitelji misle kako Estonci govore vilenjački. Ovaj jezik zapravo je estonski, ugro-finski srodan finskom i mađarskom.

Danas Estonci govore barem dva jezika, najčešće estonski i engleski, a prema nedavnim studijama, oni su među najboljim govornicima engleskog u Europi stoga nećete imati problema sa sporazumijevanjem.

Planirate li ove godine posebno adventsko putovanje, razmislite o posjetu ovom predivnom slikovitom gradu u Estoniji, a sve informacije potražite putem christmasmarket.ee.