FOTO by Saša Kopčok

Dekor

Advent u stilu: Osmislili smo tri unikatna adventska vijenca

admin 24. studenoga 2023.

Prošetali smo prirodom, bili kreativni i stvorili nezaboravne trenutke…

Opasno nam se približilo ono najčarobnije razdoblje kada ćemo biti okruženi svjetlom lampica, mirisom kuhanog vina i zvukom blagdanskih melodija, a pozitivna energija i dobro raspoloženje bit će vidljivi na svakom koraku. Radovi na ulicama, trgovima i shopping centrima u punom su jeku.

Sigurni smo da već postoje oni koji su u svoj dom ubacili poneku blagdansku dekoraciju, ali kroz par dana svi ćemo krenuti u potragu za najljepšom božićnom dekoracijom koja će ukrasiti naš dom.

Uobičajeno, među prvim dekoracijama nam je  adventski vijenac koji simbolizira 4 adventske nedjelje gdje svaki vikend palimo jednu svijeću. Jedan od načina je kupnja gotovog adventskog vijenca, dok ćete za ovaj drugi morati uložiti malo truda, volje i kreativnosti te napraviti svoj DIY adventski vijenac.

Iako je prva varijanta brža i jednostavnija, vjerujte nam, u drugoj ćete doživjeti nešto što je prije nekoliko godina krenulo iz Danske, a to je postizanje HYGGE atmosfere koja provjereno u vama budi osjećaj sreće i zadovoljstva, a zaista je posebna sreća kada znaš da si u njegovo nastajanje uložio poseban trud vlastitih ruku.

Neka vas ovih blagdana male stvari učine sretnim

Danski pristup životu o kojem se puno govori posljednjih godina poseban je upravo  u blagdansko vrijeme jer oni znaju kako jednostavnim i malim sitnicama stvoriti nešto posebno, a to „nešto posebno“ nazvali su – HYGGE!

HYGGE nije nešto što ne možemo kupiti, to je poseban osjećaj koji dolazi spontano u trenucima kada smo okruženi onim što nas čini radosnim.

To mogu biti jednostavne stvari poput izrade omiljenog blagdanskog kolača s namirnicama koje u nama bude nostalgiju na djetinjstvo ili igranje društvene igre u krugu čitave obitelji uz najljepše božićne melodije.

Odlučili smo isprobati ovaj recept na primjeru izrade adventskog vijenca gdje smo cijelu priču započeli odlaskom u prirodu, šetnju šumom u potrazi za dekoracijama za svoj adventski vijenac te izradom jednog koji će naše trenutke provedene u domu učiniti posebnim.

Uz malo kreativnosti stvorite čaroliju blagdana

Danas su nestala sva pravila prilikom izrade adventskog vijenca i možemo vidjeti primjere od klasičnih, modernih pa do nestvarnih.

Ono što krasi danski način blagdanskih dekoracija su jednostavnost, toplina i par stvarčica iz prirode čiji proces prikupljanja stvara dodatne vrijednosti poput nezaboravnih trenutaka koje ste s dragom osobom proveli u prirodi.

Priroda krije bezbroj stvari koje možemo koristiti kao dekoraciju za naš adventski vijenac. Od mahovine, imele, žireva ili bobičastog voća, šuma nudi mogućnosti da na svakom koraku pronađete nešto.

Za potrebe našeg vijenca mi smo potražili bor i predivne grane ispunjene zelenim iglicama. Uz njega, pronašli smo i par češera te pokoji orah.

Već sama šetnja i potraga stvorila je nezaboravne trenutke i poseban osjećaj, a u nastavku pogledajte kako smo izradom 3 blagdanska vijenca zaključili priču o postizanju toliko željenog HYGGE-a.

Inspiracija za izradu blagdanskog vijenca

U nastavku vam donosimo našu avanturu skupljanja stvarčica iz prirode, odabira dekoracije i izrade 3 adventska vijenca. 

Budući da smo nedavno izašli iz sezone oraha, bilo je idealno vrijeme da prikupimo pokoji jer smo znali da će se odlično uklopiti u jednu od zamišljenih dekoracija.

Unutar JYSK webshopa pronašli smo predivne stvarčice koje krase jednostavnost, udobnost i toplina te su se kao takve odlično uklopile u našu viziju idealnih vjenčića.

U prvoj varijanti koristili smo duguljasti svijetlo sivi pladanj kojeg smo dekorirali s nekoliko češera i listića naranče. Predivni mramorni svijećnjaci u obliku zvijezde i 4 svijeće u nježnim pastelnim bojama bili su šećer na kraju našeg prvog adventskog vijenca.

Drugi vijenac krase jednostavnost i elegancija, a za njega smo koristili mali okrugli ukrasni pladanj. Nježne boje mramornih svijećnjaka i spiralnih svijeća upotpunili smo s nekoliko borovih grančica koje su dale završni pečat našem drugom vijencu.

U trećoj varijanti odlučili smo se poigrati i povećati dozu kreativnosti i sve divne boje skandinavskih šuma preseliti na naš adventski vijenac.

Kao centralni artikl našeg vijenca odabrali smo veliki drveni ukrasni pladanj koji je bio odlična podloga za svu kreativnost koju smo zamislili na njemu, kao i van njega.

Iskoristili smo predivne bijele LED svijeće u obliku bora i stakleno božićno drvce u zelenoj boji ispunjeno minijaturnim LED lampicama.

Bilo je mjesta i za par oraha kao i nekoliko dekorativnih češera, a pored pladnja prostor je odlično nadopunila zelena staklena vaza te borove grane na koju smo kao završni touch objesili papirnate ukrase anđela i zvijezde.

U nastavku vam donosimo i video koji bi vas trebao dodatno inspirirati za izradu vlastitog adventskog vijenca.

Potražite svoju inspiraciju

Ako vas je dio ove priče inspirirao da ove godine napravite nešto slično, u prirodi ćete pronaći sve što vam treba. Još samo trebate pronaći i poneku dekoraciju koja će začiniti priču i ubaciti joj dašak danske kulture, a unutar JYSK blagdanske ponude pronaći ćete onu savršenu.

Okupite svoje najmilije, pripremite škarice, ljepilo, malo žiće ili cvjećarsku spužvu i zajedno uživajte u kreativnim trenutcima koje će nadolazeći period učiniti još čarobnijim.

Za još više blagdanske inspiracije i postizanje HYGGE atmosfere posjetite JYSK Instagram ili posjetite jysk.hr.