FOTO by PRIMA

Dekor

8 zdravih navika spavanja koje garantiraju kvalitetan odmor!

Viktoria Šafranić 27. siječnja 2021.

Zdrav životni stil i samo nekoliko jednostavnih promjena dovoljno je da spavate poput bebe…

Da su podočnjaci i umor jedini problem nesanice, ne bismo se toliko brinuli, no nedostatak sna može izazvati znatno ozbiljnije probleme, od potpunog neraspoloženja za poslovnim i privatnim obvezama, pa sve do problema s pamćenjem, razmišljanjem i fokusiranjem.

Osim toga, dokazano je da kronični gubitak sna može dovesti do poremećaja u kilaži, zatim povišenog krvnog tlaka i oslabljenog imunološkog sustava.

Postoji jedan vrlo jednostavan način da saznate spavate li uistinu dovoljno, a to je da procijenite kako se osjećate tijekom dana. Ako ste odmorni, pripremljeni za dan pred vama i sposobni za normalno funkcioniranje, onda ste na dobrom putu. Većina odraslih trebala bi težiti da postigne sedam do osam sati sna svake noći.

U nastavku donosimo 8 učinkovitih savjeta za bolji i efikasniji san: 

  • Postavite dosljedan raspored spavanja, što znači da vam odlazak u krevet i ustajanje uvijek budu u isto vrijeme.
  • Stvorite redovite rituale prije spavanja. Učinite istu stvar svake večeri pred spavanje, poput tuširanja, tople kupke, čitanja ili slušanja glazbe. Ta aktivnost bi svakako trebala biti opuštajuća, tako da vaše tijelo prepozna kada je vrijeme za spavanje.
  • Redovito vježbajte, no pripazite da ta tjelovježba bude barem dva sata prije spavanja, kako ne bi potaknula preveliku cirkulaciju, što bi vam moglo otežati san.
  • Držite se zdrave prehrane. Obroci neposredno prije spavanja mogu biti kobni za dobar san. No mali i lagani međuobrok svakako potiče san, tako da to slobodno primijenite.
  • Ograničite kofein i izbjegavajte nikotin. Kofein i nikotin su stimulansi koji ometaju san.
  • Izbjegavajte alkohol. Alkohol je sedativ koji usporava rad mozga. Iako može inducirati san, ometa san tijekom noći, zbog čega se često budite i imate noćne more. Najbolje je ne piti alkohol četiri do šest sati prije spavanja.
  • Drijemajte kratko. Ako dan ne možete zamisliti bez drijemanja, ograničite to na manje od 30 minuta, jer ćete inače imati problema s nesanicom noću.
  • Koristite svoju spavaću sobu samo za spavanje. Nemojte jesti ili gledati TV u krevetu. Ne koristite elektroniku – prijenosna računala, mobitele ili tablete. Neka vaša spavaća soba bude mračna, tiha i prohladna. Ako je koristite samo za spavanje, svoju ćete spavaću sobu povezati sa spavanjem, a ne s aktivnošću ili stresom.

Nadamo se da smo vam s ovim savjetima barem malo pomogli da ostvarite i održite kvalitetan san, a sada dopustite da vas razmazimo dekorom koji predstavlja dodatan vjetar u leđa za mirne noći.

PRIMA je upravo predstavila katalog spavanja 2021 u kojem smo pronašli apsolutno sve što nam je potrebno u spavaćoj sobi. Od nezaobilaznog spavaćeg asortimana poput pa do onih najmanjih sitnica koje će osvježiti vašu spavaću oazu, ne samo da ćete lijepo spavati, već ćete pritom i sanjati najdivnije snove.

Osluškujući potrebe svojih vjernih kupaca, PRIMA je otišla korak dalje te nakon desetljeća iskustva u vlastitoj proizvodnji, opremili su novu tvornicu s vrhunskom tehnologijom, iz čijeg pogona dolazi nova kolekcija madraca.

Trenutno se u ponudi nalaze dvije vrste od prirodnih materijala, madraci s džepićastom žičanom jezgrom i modeli s pjenastom jezgrom.

Onaj s džepićastom žičanom jezgrom je anatomski prilagodljiv madrac, podijeljen  u nekoliko zona udobnosti, koji izvrsno podupire kralježnicu i što je najvažnije, zadržava prirodan položaj tijela.

Pjenasti modeli PRIMA madraca kombinacija su različitih vrsta pjena – visokoelastične, poliuretanske i Memory pjene.

PRIMA je svoju bogatu ponudu madraca upotpunila i primjercima za bebe koji su izrađeni s posebnom pažnjom za bezbrižan san.

Kako bi madraci ostali očuvani, potrebno ih je zaštititi navlakama i štep dekama.

Tu su i nadmadraci koji dodatno pospješuju kvalitetan san, a posebno se preporučuju kod spavanja na sjedećim garniturama, jer nadomještaju nedostatke pretvrdog ili premekanog madraca te izuzetno dobro neutraliziraju neugodne prijelaze.

Još jedan faktor koji utječe na dobar san su podnice. PRIMA nudi modele koji se zahvaljujući regulatorima čvrstoće u lumbalnom dijelu, mogu prilagoditi željama i potrebama spavača. 

I dok se madracima posvećuje posebna pažnja, jednaku takvu pozornost bismo trebali pridati jastucima, koje često zanemarujemo. Kako prepoznati dobar jastuk? Glava će utonuti ni previše ni premalo, vrat će biti pušten, a  vratna kralježnica zadržati svoj prirodan položaj.

Ovisno o tome spavate li na trbuhu, boku ili leđima, PRIMA je lansirala anatomske modele za svaki tip spavanja.

Nakon što svoju spavaću sobu opremite ovim bezvremenskim asortimanom, ne zaboravite i na popratne detalje poput ogledala, zidnog sata, noćnog ormarića i toaletnog stolića, koji će biti finalan touch u vašoj oazi mira.

Za detaljnije informacije o PRIMA namještaju i poslovnicama, posjetite njihovu službenu stranicu. Novi PRIMA katalog spavanja 2021 možete pronaći putem linka. Također, za sve aktualnosti pratite njihove društvene mreže: FacebookInstagramYouTubeLinkedIn, Pinterest.