Njega kose

7 tajni svjetskih stilista za snažnu i sjajnu kosu!

Antonija Andabak 31. srpnja 2017.

Sjajna, mekana i poletna kosa više nije rezervirana za žene s dobrom genetikom ili marketinški trik. Isprobajte ovih 7 fantastičnih savjeta za kosu kakvoj svi težimo!

Perite ju češće – ne rjeđe

Upravo tako, mnogi ljudi vjeruju da je put do sjajne kose taj da ju peru manje frekventno, no ono što se u međuvremenu dogodi jest da kosa izgleda beživotno, osobito ako kosu tretirate šamponom za suho pranje ili raznim uljima. Dok doista jest istina da pranje kose na dnevnoj bazi može isušiti vašu kosu i to kada koristite pogrešan šampon, stilisti predlažu posegnuti za formulom koja sadrži hranjive vrijednosti kao i za regeneratorom koji ima iste sastojke hidratizacije i hranjivih proteina.

Hair Shower GIF by Big Brother UK - Find & Share on GIPHY

Šamponiraj – isperi – ponovi

Postoji razlog zašto frizeri uvijek nanose šampon dva puta na vašu kosu ( osim što mi nemamo apsolutno ništa protiv usputne masaže vlasišta). Možda mislite da je jedno nanošenje šampona sasvim nježno i dovoljno za vašu kosu, no zapravo se time odričete onog sjajnog efekta koji donosi drugo nanošenje hidratantnog šampona. Prvo nanošenje šampona uklanja sloj prljavštine iz vanjskih uvjeta, zatim razna ulja i preparate kojim tretirate kosu pa ste zasigurno promijetili malo pjene prilikom prvog šamponiranja. Nakon ispiranja, drugo nanošenje dopušta šamponu prodiranje u sturkturu vlasi kako bi kosa postala svježa i lepršava.

Ubrzaj proces peglanja kose

Dok svi znamo da niske temperature pegle za kosu neće u tolikoj mjeri oštetiti kosu i prihvatljive su za oblikovanje osjetljive i oštećene kose, stilisti tvrde da je od esencijalne važnosti kojom brzinom peglu provlačite kroz kosu. “Većina žena pramen kose pegla sporo i snažno, držeći vrućinu duže od potrebnog. Završni rezultat je beživotna i “zalizana” kosa.  Vrućina će oslabiti vašu kosu i učiniti je lomljivom. Za savršen rezultat, ono što trebate napraviti je bržim pokretima prolaziti niz pamenove kose. Uhvatite “grif” bržeg povlačenja kako bi izbjegli oštećenje kose, no ipak ne prebrzo kako ne biste trebali još jednom prolaziti vrućom peglom po istom pramenu.

Mistake GIF - Find & Share on GIPHY

Odaberite odgovarajuu četku za kosu

Svi smo čuli za bakin savjet koji kaže da 100 puta prođete četkom kroz kosu prije spavanja za snažnu i sjajnu kosu. Savjet na žalost nije praktičan (osim ako ste jako metodični i nježni).  Zapravo, prečesto češljanje kose upravo vodi ka oštećenju i kosi s ispucanim vrhovima. Sjaj kose zahtjeva netaknutu kutikulu, odnosno vanjski sloj kose. Što je kutikula više iritirana od češljanja i peglanja, to je kosa manje glatka a sama sturktura vlasi kose je izloženija dubljim oštećenjima. Kako bi reducirali oštećenja prilikom češljanja, odaberite čekte s prirodnim vlaknima i nikad ne prolazite agresivno kroz kosu, pa čak i kad naiđete na zapetljani dio. Dajte si vremena nježno raspetljati kosu. Ako je vaša kosa osjetljiva ili slabija, svakako izbjegajte okrugle četke s metalnim iglicama koja se intenzivno zagrijava prilikom feniranja.  Imajte na umu sljedeće: čak i najbolje četke za kosu mogu oštetiti vašu kosu ako je koristite nemarno i agresivno.

Sexy Long Hair GIF - Find & Share on GIPHY

Isperite kosu nakon bazena i mora

Još jedan uobičajen način kako žene uništavaju svoju kosu je odgađanje ispiranja kose nakon plivanja u bazenu ili moru. Kada na kosi ostavite vodu koja je tretirana različitim metodama održavanja čistoće, takva voda uništava lipidni sloj, čineći kosu ranjivom i sklonu suhoći. Stilisti savjetuju da kosu nakon kupanja u bazenu odmah isperete običnom vodom. Isto vrijedi i za kosu nakon plivanja u moru.

Redovito šišajte vrhove

Slojevito ošišana kosa je odličan izbor ako kosi želite dodati stila i živosti, no ako je vaš cilj sjajna kosa, ravno odrezani vrhovi su najbolji izbor. “Jednostavno ošišana kosa je zapravo i najsjajnija. Što više neprekinutih slojeva kose imate, ona će lakše reflektirati svjetlost”, kaže poznati stilist. Frizure koje uključuju bilo kakvo stanjivanje, razbija površinski sloj kose tako da se i manje svjetla reflektira od kose.

Stilizirajte kosu

Još jedna tajna koju možda ne znate: Pjena za kosu je fantastičan proizvod kojim možete za tren postići vrhunski sjaj i ne, to nisu one pjene za kosu koju su koristile naše bake sa zabetoniranom trajnom. Odličan trik je pomiješati pjenu za kosu s malo seruma kako biste dobili prirodan i zdrav izgled kose.

Beautiful Beauty GIF by Sephora - Find & Share on GIPHY