FOTO by Instagram @margarites_loquens / @yutoibuki

Dekor

5 vrsta cvijeća uz koje će vaš dom izgledati kao iz bajke

Viktoria Šafranić 07. srpnja 2021.

Aloe vera, hortenzije, bosiljak, kale i ljiljan mira…

Od svih ljetnih aktivnosti zalijevanje biljaka definitivno nam je najdraži hobi.

Ništa nas ljeti ne opušta kao što je zalijevanje cvijeća koje smo sami zasadili. Nema ljepšeg nego vidjeti kako se plodovi našeg truda i rada razvijaju i pretvaraju u malena umjetnička djela. Ako ih tretirate na pravi način, vaše biljke vratit će vam jednakom zahvalnošću, a možda čak i dvostruko.

Budući da je ljeto najveselije i najbezbrižnije godišnje doba, mi smatramo da upravo u takvom tonu zaslužuje biti i naš interijer. Čak i oni koji vole minimalizam i jednostavan stil uređenja, neće moći odoljeti ovim raskošnim cvjetovima koji u trenu popravljaju raspoloženje.

Cvijeće koje smo izdvojili u nastavku pravi je dokaz prirodnih ljepota:

Hortenzije

Hortenzije su jedna od najekstravagantnijih ukrasnih biljaka. Iako je idealna za sadnju u vrtu ili na balkonu, također je možete postaviti u svoja četiri zida te zasaditi u teglici. Postoje dvije vrste cvatova hortenzije, a to su bujni cvatovi nalik na pompone i okrugli, pljosnati cvatovi s plodnim cvjetovima u sredini okruženim neplodnim cvjetovima.

Hortenzije najčešće imaju bijele cvjetove, ali cvjetovi pojedinih vrsta također mogu biti plavi, crveni, ružičasti, svjetloljubičasti, ili tamnoljubičasti, ovisno o pH vrijednosti tla.

Aloe vera

Poznata  na području Egipta kao “biljka besmrtnosti”, za ovu zelenu biljku vrijedi tradicionalno vjerovanje kako svojim prisustvom u kući štiti od zlih duhova.

S holističkog stajališta, donosi mir i ravnotežu u domaćinstvu, a sa znanstvenog, aloe vera pročišćava zrak od kancerogenih tvari i emitira kisik po noći, pomažući nam da bolje spavamo i budimo se mirniji. Zahtijeva puno sunčevog svjetla i redovno zalijevanje. Gel iz biljke ima višestruka iscjeljujuća svojstva.

Kale

Toliko jednostavna, a tako posebna, Kala je zaista na vrhu ljestvice gracioznih biljki. Ona dolazi s jedinstvenim cvijetom u obliku klipa, obavijenim listovima bijele boje. Smatra je se jednom od najpopularnijih ukrasnih biljaka čiji cvijet seže i preko jednog metra, a moguće ju je uzgojiti i u ostalim nijansama poput bež, žute, crvene, roze i zeleno-bijele. Veoma je pogodna za sobno uzgajanje.

Bosiljak

Osim elegantnih svilenih listova i divnog mirisa, ova biljka također sadrži velike količine organskog sastojka zvanog linalool (mirisni sastojak lavande i korijandera koji se obično koristi u aromaterapiji).

Tim japanskih znanstvenika proveli su istraživanje laboratorijskih štakora koje je otkrilo da izloženost linaloolu smanjuje aktivnost stotina gena koje reagiraju na stresne situacije. Svakako preporučujemo da s vremena na vrijeme zastanete pored ove biljke i pomirišete je.

Spatifilum ili ljiljan mira

Ova je biljka prava ženska sreća i uz nju vam ne preostaje ništa drugo nego se osjećati ugodno. Redovito zalijevanje i puno svjetla, to je sve što će ona od vas zahtijevati.

Iako je lijepo imati dom prepun biljaka, ljeti nam često taj ugođaj kvare dosadni insekti i taman kad poželimo odmoriti i uživati u zenu koji nam pružaju naše sadnice, muhe i komarci tu su da nam pomrse planove. Sada smo konačno tom zujanju odlučili stati na kraj i ovog ljeta im ne dopustiti da nam kvare idilu…

Photo by: envy Croatia

U svom domu zato držimo zalihu spreja, i to ne bilo kakvog, već Raid® Spreja protiv letećih insekata s aqua-base tehnologijom. Njegova formula djelotvorna je protiv muha, običnih komaraca, tigrastih komaraca, osa i svih drugih letećih insekata kao što su moljci, stršljeni i mušice, a uništava čak i skrivene komarce.

Photo by: envy Croatia

Dobro je znati da ovaj Raid novitet ne morate direktno raspršiti po letećim insektima, budući da će sprej koji je u zraku uništiti sve insekte. Dosta je igranja lovice, dragi insekti, sada miševi kolo vode.

Riječ je o optimiziranoj formuli na vodenoj bazi, uz koju više ne morate brinuti za svoje najdraže biljke jer ih neće oštetiti.

Prepustite se uživanju u svojim biljčicama jer svijet je ljepše mjesto ako je u njemu dašak zelenila…

Za sve aktualnosti pratite njihove društvene mreže Facebook i Instagram.