Ljubav & veze

5 razloga zašto se ljubaznost na kraju ipak isplati

Krešimir Šustić 05. lipnja 2020.

Dobre stvari uvijek se vraćaju!

Od malih nogu nas uče kako je ljubaznost lijepa gesta, te nam ista otvara mnoga vrata u životu. Iako današnja kultura to baš i ne promiče, znanstvenici tvrde da je biti ljubazan moćno i značajno za nas same.

Izvedba nekog ljubaznog čina potiče tijelo da luči hormon oksitocin, koji se javlja kod zaljubljivanja i u sličnim situacijama, a snižava i krvni tlak, pa se može reći kako je ljubaznost doslovno dobra za vaše srce.

U nastavku vam donosimo 5 razloga zašto se isplati biti ljubazan i vjerujemo da nakon što pročitate ovaj tekst, potaknut ćete sami sebe i svoje bližnje.

Ljubaznost je zarazna

Onaj topli osjećaj koji nas obuzme kada svjedočimo činu ljubaznosti psiholozi nazivaju “moralnim uzvišenjem”, a to nam pomaže objasniti zašto je ljubaznost zarazna. Istraživanje je pokazalo da čak i čitanje o ljubaznim djelima može dovesti do moralnog uzdizanja, te da nakon toga poželimo slijediti taj čin.

Pomaže u stvaranju identiteta

Bez obzira na to da li se odričemo svog mjesta u autobusu za neznanca ili pozivamo prijatelja na večeru, ljubaznost pruža dobar osjećaj nama samima, kao i onome tko je prima. Većina nas želi sebe smatrati ljubaznim, tako da djelujući na taj način pojačavamo osjećaj identiteta, čineći nas zadovoljnima i ponosnima na to tko smo.

Empatija je instikivna

Ljudski mozak je snažan po pitanju empatije, jer povezujemo one koji su nam bliski sa samim sobom. Razumno je da na ljubazan način razveselimo nekoga, te učinimo nešto ispravno, ali i dijelimo osjećaj olakšanja s nekime.

Ljubaznost je privlačna

Ljubaznost se uvijek svrstala iznad fizičke privlačnosti, tako da neovisno o tome pomognete li nekome prijeći cestu ili donijeti mu nešto iz dućana, osim dobrog osjećaja pratit će vas i pozitivna slika o vama samima koju ste stvorili na najjednostavniji ljudski način.

Biti ljubazan čini nas sretnima

Na svijetu ne postoji bolji osjećaj od onoga kada smo istinski sretni, a upravo to se može postići ukoliko smo ljubazni prema nekome, makar prema totalno nepoznatoj osobi s ulice. Znamo dobro da ako se osjećamo sretno i pozitivno, sve nam u životu ide na bolje.