Kultura

5 nezaobilaznih predstava koje ove jeseni ne smijete propustiti!

Viktoria Mikulić 12. listopada 2021.

Ako ih još niste pogledali, toplo preporučujemo!

Nakon ljeta, svi mi tražimo razne načine da se zaokupimo, kako ne bismo pali u depresiju.

Turobna vremenska prognoza ne čini nas najsretnijima, no jesen ima toliko drugih čari koje nas mogu razveseliti, da nemamo potrebe biti loše raspoloženi. Osim što je jesen najmagičnije godišnje doba u kojem priroda poprimi nevjerojatne boje i daje nam priliku da je u potpunosti istražimo, još je jedan razlog zašto je ovo godišnje doba toliko posebno. Za sve koji se vole kulturno uzdizati, jesen je razdoblje u kojem nas očekuju raznorazne premijere predstava, kao i neki dobro poznati naslov koji se vraćaju na scenu.

Dok smo mi ljeti odmarali, glumci su se vješto pripremali ne bi li nam servirali kazališne komade koji će nas nasmijati do suza, a koje sada imamo priliku pogledati.

Mi smo za jesenske dane izdvojili 5 nezaobilaznih predstava koje su nam pripremili kazalište Kerempuh, Komedija i Histrioni. U nastavu pogledajte naše favorite:

1. DARIAN, HRVATSKI KRALJ SAMOPOMOĆI

Predstava Darian, hrvatski kralj samopomoći u režiji Krešimira Dolenčića distopijska je satira smještena u blisku budućnost. Nesretnom narodu u spas dolazi superjunak novonormalnog doba, čist, neokaljan i vanjskim svijetom neokrznut Darian. Spomenuti nesretnici, marginalci, autsajderi, influenceri, zvijezde koje (ne) opstaju, ovisnici o psihofarmaticima, opijatima, tehnologiji i društvenim mrežama, a ponajviše o sreći oslanjaju se na novog vođu, čudotvorca i spasitelja koji im jedini može pomoći na putu prema samoostvarenju.

Darian prolazi kroz postaje društva načetog pandemijama, nesrećama, izolacijom i samoćom neiskvaren poput kakvog modernog Candidea i pritom uči o stvarnoj stvarnosti. Iako pomaknuta jedno desetljeće unaprijed, ova je satira povezana s današnjim trenutkom u kojemu stvarnost, uslijed pandemijske situacije i socijalne distance, nalikuje na kakav SF film.

Raspored za ovu predstavu možete pronaći OVDJE!

2. NA PAROVE RAZBROJ S’

Nekada je bilo lakše. Jedna je obitelj imala tek propupalu kćerku i mršavu jalovu kravu koje su se htjeli riješiti, pa su stupili u kontakt s drugom obitelji sa sinom koji je prilično rano stekao sklonost prema alkoholu i trebala mu je ženska ruka da ga smiri (a i djedov kožuh od kravlje kože se već dobrano istrošio i dobro bi mu došao novi).

I spojili su dvoje mladih pred Bogom i živjeli su sretno sve dok je njemu izdržala jetra ili dok ona nije preminula pri sedmom porodu.

Danas? Pronaći osobu uz koju ćete dočekati starost postao je proces složeniji od nuklearne fuzije. Jer dok uz godine školovanja još eventualno i možete shvatiti po kojem se principu lake atomske jezgre spajaju u teže, stabilan spoj dviju ljudskih jedinki nije nešto što podliježe zakonima fizike.

Pa se može dogoditi da ćete idealnog životnog partnera tražiti godinama, pa ćete misliti da ste ga našli, pa će ispasti da si ipak niste kompatibilni, pa ćete se ponovo baciti u traženje, pa ćete sniziti kriterije, pa će vam se i opet učiniti da je potraga urodila plodom, no onda će vas neka random pandemija prisiliti da zajedno u malom prostoru provedete više vremena nego što vam oboma baš odgovara, što će vas dovesti do zaključka da to možda ipak nije to… I tako ukrug do kraja vremena.

Raspored za ovu predstavu možete pronaći OVDJE!

3. GROFICA MARICA

Više od dvadeset godina nakon posljednje premijerne postave jedan od najomiljenijih operetnih naslova vraća se na Komedijinu pozornicu, ovaj puta u režiji Ozrena Prohića i adaptaciji Lade Kaštelan te pod glazbenim ravnanjem maestra Krešimira Batinića i Davora Kelića. Svečana premijera zakazana je za subotu, 23. studenog 2019.

Zaplet započinje kad se samostalna, bogata, podjednako lijepa i duhovita, grofica poželi riješiti udvarača koji u poslijeratnoj krizi jure za njom zbog njezinog novca, i jednostavno izmisli nepostojećeg zaručnika zato da bi je pustili da na miru uživa u životu u očekivanju prave ljubavi. Stvari, međutim, ne idu uvijek kako se planira…

Raspored za ovu predstavu možete pronaći OVDJE!

4. GRUNTOVČANI

Popularna i omiljena dramska serija “Gruntovčani” autora Mladena Kerstnera u režiji Kreše Golika uvodila je brojne televizijske gledatelje u živopisan, autentičan i duhovit prikaz društvenoga života i mentaliteta “malog čovjeka” u fiktivnom podravskom selu.

U ovoj priči koja se događa u današnje vrijeme, u 21. stoljeću, zatičemo poznate i nezaboravne likove iz Kerstnerovog remek-djela – Dudeka, Regicu, Presvetlog, Cinobera, Martina, Matulu, Babicu, Besnoga, Greticu i druge – a svi se oni nalaze pred velikim izazovima novoga doba. Kada u njihov miran život u Gruntovcu bane državna tajnica Marinela Puvalo, predstavnica novog tipa hrvatskog kapitalizma, i donese megalomansku ideju o gradnji spojnice na europski koridor i industrijske zone, stvari se do te mjere uzburkaju da karakteri i mentalitet naših poznatih likova uz peripetije i međusobne sukobe dođu do punog izražaja.

Raspored za ovu predstavu možete pronaći OVDJE!

5. UMRI ŽENSKI

Umri ženski duhovita je i pronicljiva predstava u kojoj se intimna sfera pojedinca lakoćom prenosi na scenu, stvarajući zaplete i emocije preuzete iz svakodnevice, a vješto obogaćene fikcionalnim ruhom.

U ovoj arhetipskoj priči tri sestre utiru svoj ljubavni put kroz bol, razočaranja i vječnu sjenku svoje majke. U toj paleti zbivanja nailazimo na vezu s mnogo mlađim muškarcem prepunu kompromisa, na onu ljubavničku i tajanstvenu, na vezu s čovjekom kojeg nema te na odnos u kojem mnogo jača partnerica oprašta sve mane svojem umjetniku u usponu dok u žrtvovanju za njegov uspjeh polako, ali sigurno zauvijek gubi dijelove sebe.

Ove će se priče o potrazi za bliskošću, životne i prepoznatljive, zacijelo urezati u emotivnu mapu vašeg sjećanja.

Raspored za ovu predstavu možete pronaći OVDJE!

Nadamo se da smo vas barem malo inspirirali na odlazak u kazalište. Pozovite dragu osobu i priuštite si večer za pamćenje, jer jesen je stvorena za druženja i uživanje u kazališnim predstavama…