Ljubimci

14 znakova da je vaša mačka potajno ljuta na vas!

Antonija Andabak 08. kolovoza 2023.

Saznaj znaš li čitati govor tijela svoje prevrtljive mačke!

Mislite da vaša mačka prede jer je sretna što vas vidi? Ne uvijek! Mačke su kraljice miješanih poruka – evo kako razumjeti svoju prevrtljivu mačku.

1. Gleda vas izdaleka

Teško je reći drži li vaša mačka distancu jer je uznemirena ili se drži podalje jer su eto, mačke čudaci. Ako vas vaš dlakavi prijatelj aktivno izbjegava u vrijeme kada je obično zaigrana ili se drži dalje od vas duže nego inače, to može biti znak da ljuta, prestrašena ili tjeskobna. Ljutite mačke držat će se na distanci kad se zbune, na primjer, iznenadnim glasnim glasom, brzim pokretima ili čak nepoznatim mirisom na vašoj jakni ili cipelama. Rješenje? Dajte joj prostora, vratit će se kad bude spremna.

2. Daje vam “The pogled”

Kakav pogled? Ako ste vlasnik mačke, ne morate ni pitati – mačke su majstori koji svojim pogledom pokazuju svoje osjećaje. Mačke se posebno uznemire kad im je rutina zbrkana, na primjer ako ih kasnite s hranjenjem ili premještate pijesak ili krevetić za spavanje. Rješenje je očito: budite dosljedni ili ako je potrebno polako uvodite promjene. Mačke će se bolje osjećati redovnim, predvidljivim rasporedom, zato se potrudite držati se toga.

3. Postane uvredljiva kad iznesete kofere

Mačke osjete kada se spremate napustiti ih. Možda će se ponašati kao da ih nije briga što radite, ali čim počnete pakirati svoju prtljagu možda ćete primijetite kako se vaša mačka mršti i bijesno gleda prema vama. Pokušajte ovo: majicu ili neki odjevni predmet s mirisom ostavite u njihovom krevetu. Svakako se pobrinite da se vaš kućni ljubimac ima čime baviti dok vas nema i posebno mu posvetite pažnju kad se vratite kući.

4. Izbjegava svoju omiljenu igračku

Igračke zapravo mogu biti glavni izvor frustracije za mačku. Iste igračke im mogu dosaditi pa je važno osvježiti ih kupovinom novih ili ih, još bolje, sami napravite. Mačke trebaju puno zanimljivih podražaja jer su prirodno lovci i uživaju u igrama lovice.

5. Skriva se ispod kauča i odbija izaći

Skrivanje je jedan od prvih znakova da je vaša mačka nesretna ili se boji. Rješavanje ovog problema u ponašanju vaše mačke leži u sljedećem: Oduprite se nagonu da svoju bijesnu mačku pokušate izvući iz skrovišta – to je zaštitni refleks i ako je prisilite na druženje prije nego što bude spremna, može postati agresivna i još se dublje povući u sebe.

6. Odjednom postane jako fluffy

Sam stereotip o “ljutitoj mački” jest onaj o mački koja čuči savijenih leđa, razbarušenog krzna i čupavog repa. To životinji daje veći izgled i pomalo zastrašujući – što neki vlasnici pogrešno tumače pokušavajući je pomaziti ili joj prići kako bi se umirila. Dajte joj prostora i vremena da se umiri ili bi vas u suprotnom mogla ugristi.

7. Njezine uši izgledaju kao da se priprema za uzlijetanje

Uši spljoštene uz glavu i blago vire – poput krila aviona – siguran su pokazatelj da je vaša mačka uznemirena. Ne brinite previše, ali držite se distancirano. Napad na ljude doista nije čest, a kad se dogodi, zapravo je riječ o preusmjerenoj agresivnosti. Vaša mačka ne može riješiti stvarni razlog svoje tjeskobe (ona dosadna vjeverica koja vam je ušla u dvorište) pa umjesto toga mogu ugristi vašu ruku koja je eto, samo pokušava pomaziti – očito u krivo vrijeme.

8. Pokaka se na vaš jastuk

Rijetko koji vlasnik mačke nije otkrio “poklon” na iznenađujućem mjestu. Takvo obilježavanje u krevetu tipičan je znak tjeskobe zbog razdvajanja. Iako se čini da mačka na vama liječi svoje frustracije, u stvarnosti koristi vlastiti miris kao način da se nosi sa svojom tjeskobom. To što ciljaju krevet svojevrsni je kompliment jer miriše najviše na njihovu voljenu – vas.

9. Ugrize vas za ruku kad je mazite

I to ruku koja je hrani, ma kako se usuđuje? Da li vas je vaša mačka ikad molila da je mazite, a zatim vas ugrizla ili ogrebala po ruci? To se naziva “ljubavna agresija” i potpuno je normalna (unatoč tome što eto, pomalo boli). Ugriz “ostavi me na miru” ne znači da je ljuta, već da želi kontrolirati interakciju, a maženje koje traje pretjerano dugo smeta mački i ugrizom daje do znanja kada joj je dosta.

10. Rep joj se kreće nisko lijevo-desno

Jedan od prvih suptilnih znakova da se vaša mačka ljuti na vas je kada vidite njezin rep postavljen nisko, brzo mašući naprijed-nazad s jedne na drugu stranu. Kad god vidite da se rep trza, zaustavite što god to činite, što je uznemirava, dajte joj malo prostora i povucite se neko vrijeme dok se ne smiri.

11. Popiški se po vašem čistom rublju

Vaša mačka nije imala ovakav “ispad” od kad je bila mače, a sad odjednom mokri po čudnim mjestima u kući. To je siguran znak da je nešto muči. Ljutita mačka najčešće mokri po mekim površinama poput hrpe rublja, sofe ili da, vašeg kreveta. Važno je riješiti ovaj problem na vrijeme prije nego što postane navika; razgovarajte sa svojim veterinarom ako trebate pomoć u zaustavljanju neprimjerenog ponašanja vašeg ljubimca.

12. Odbija svoj omiljeni obrok

Kad je mačka uznemirena, može jesti manje ili čak odbiti jesti. Često je to reakcija na novu ili nepoznatu situaciju, promjenu rutine ili veliki događaj kod kuće, poput rođenja bebe. No budno je pazite jer to može biti i znak bolesti. Ako ne bude jela više od dan ili dva, odvedite je veterinaru.

13. Mačka prede

Mačke predu jer su sretne, zar ne? Ne uvijek! Predenje također može ukazivati ​​na tjeskobu, strah ili čak agresiju. Ako nastavite maziti mačku koja prede čak i nakon što pokaže druge znakove iritacije, izlažete se opasnosti od zadobivanja ogrebotine.

14 . Igra se Wolverina na vašem namještaju

Znate onaj bespomoćan trenutak kada vas mačka gleda ravno u oči, izbaci kandže i zamahne prema vašem novom kožnom kauču. Ovo nije znak bijesa koliko znak da mačka želi obilježiti svoj teritorij. Mačke su vrlo teritorijalne i to je obično korijen gotovo svakog slučaja pri tumačenju ponašanja mačaka. Mačke kuću i dvorište doživljavaju kao svoje kraljevstvo, pa su stvari poput tragova kandži na namještaju svojevrstan znak da je to njihovo. Možete upotrijebiti sprej za namještaj koji svojim mirisom odbija mačku od obilježavanja teritorija.