FOTO by Instagram @oliveoilandlemons
Glade limited edition mirisi zaslužni za najposebniju zimsku čaroliju u vlastita četiri zida!
Uz ove divne novitete, donosimo i recept za najsočniji tart od jabuke!
Kada domom zavlada miris medenjaka, klinčića, kuhanog vina, cimeta i pite od jabuke, znamo da je Advent iza ugla.Vrijedne ručice naših mama i baka i ove će sezone neumoljivo raditi kako bi na blagdanskom stolu prevladavalo obilje okusa.
Uz slastice koje planiramo pripremiti, sigurni smo da mnogi već naveliko razmišljaju o prigodnom dekoru koji ne samo da će ukrasiti interijer, već će unijeti toplinu u svaki ambijent.
To ne mora biti ništa skupo ni preveliko, da bismo doživjeli čar blagdana. Najvažnije su sitnice koje su oku gotovo nevidljive, a koje toliko doprinose u nadolazećim danima.
Mi smo svoje favorite pronašli u novoj Glade limitiranoj ediciji pod nazivom ‘Zimska čarolija’, čiji nas mirisi asociraju na zemlju Djeda Mraza, daleku Laponiju, na snježne brežuljke kojima jure saonice u društvu soba Rudolfa, na mirisnu kolibu u kojoj Baka Mraz isprobava autentične kulinarske recepte, na dobru djecu koja ispisuju svoje želje na komad papira, na pisma koja patuljci vješto sortiraju i naposljetku, na sve nas koji smo ove godine više no ikada svjesni da je život dragocjen, i da su dobrota i nesebičnost naš najjači adut, ono čime se trebamo dičiti…
Ako smo vam barem malo uspjeli predočiti novitete s potpisom Gladea, onda nam dopustite da vam predstavimo kompletan asortiman koji se sastoji od Arctic Apple Pie, Merry Berry & Bright i Frosted Candy Cane linije, a koji sadrži mirisne svijeće i osvježivače zraka.
KLASIČNI S MODERNIM ZAOKRETOM
Arctic Apple Pie spoj je najfinijih blagdanskih mirisa poput jabuke, vanilije i cimeta. Toplina vijori u zraku dok mirisi hrskavih jabuka, cimeta i muškatnog oraščića ispunjavaju vaš dom ugodnim mirisom.
Merry Berry & Bright donosi rapsodiju okusa kao što su crvene bobice, kuhano vino i cimet. Miris kuhanog vina, sjajnih agruma, sočnog voća i topli začini stvaraju radostan i svečan osjećaj. Neka vas ponese.
Frosted Candy Cane limitirana serija zavodljiva je kombinacija peperminta, karameliziranog šećera I kreme od vanilije. Oblaci slatkog peperminta. Nezaboravno vrijeme uz neodoljive note vanilije, karamele i samo kapljicom bademovog mlijeka.
Predlažemo da svaki iskoristite za jednu prostoriju u vašem domu, kako bi se blagdanski mirisi iz kuhinje proširili posvuda…
Ako i vi želite najljepše božićne mirise u vlastitom domu, odaberite jedan od tri Glade mirisa o kojima više možete doznati putem društvenih mreža Facebook i Instagram.
Kako bismo vas dodatno motivirali da ovih blagdana zasučete rukave i svojim najmilijima pripremite deset za pamćenje, donosimo recept za najukusniji tart od jabuke, koji će zadovoljiti i najistančanija nepca.
Sastojci za tijesto:
- 125g maslaca
- 50g šećera
- 200g oštrog brašna
- 2 jaja
- Prstohvat soli
- 2 velike žlice hladnog mlijeka
Sastojci za nadjev:
- 4 veće kisele jabuke
- 4 žlice šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žlica ribane limunove korice
- cimet po okusu
- marmelada po želji
- 1 šaka suhih brusnica namočenih u vrućoj vodi
Sastojci za ukrašavanje:
- 2 lijepe velike jabuke
- limunov sok
- 2 – 3 žlice šećera
Priprema:
1. Pećnicu uključimo na 200°C.
2. Za početak, maslac (omekšali) pomiješamo sa šećerom. Potom dodamo žumanjke pa brzo miješajući dodajemo brašno. Kad dobijemo grudastu smjesu, dolijemo mlijeko, zamijesimo i oblikujemo kuglu. Zavijemo ju u foliju i stavimo u frižider.
3. Kalup za pite s nazubljenim rubom namažemo s maslacem i posipamo oštrim brašnom i stavimo hladiti u frižider.
Priprema nadjeva i obloge:
1. Ogulimo jabuke – četiri jabuke razrežemo na manje šnite i dinstamo na laganoj vatri s koricom limuna, šećerom, vanilin šećerom i cimetom dok ne dobijemo kašicu (ovako marinirane s limunom mi imaju finiju aromu i ne potamne).
2. Skinemo s vatre i umiješamo namočene brusnice i nekoliko žlica marmelade. Ostavimo da se hladi.
3. Preostale dvije jabuke razrežemo na četvrtine pa ih izrežemo na tanke listiće. Jabuke zatim posipamo s malo šećera i poprskamo s limunovim sokom. I tako dok ne potrošimo sve jabuke.
4. Ohlađeno tijesto izvadimo iz folije, razvaljamo na 3-4 mm debelo u veličini kalupa. Valjkom ga prenesemo u kalup, pa utisnemo krajeve prstima da budu valoviti, a onda vilicom probodemo tijesto.
5. Ohlađenu jabučnu kašicu sipamo do ruba u kalup i stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
6. Sada temperaturu smanjimo na 180 °C i pečemo cca 15 minuta ili dok rub tijesta dobije svijetlo smećkastu boju.
7. Na pečeno tijesto počnemo s listićima jabuke oblagati u obliku cvijeta najprije vanjski rub pa prema sredini. Sredinu cvijeta ukrasimo s brusnicom.
8. Nekoliko žlica marmelade ugrijemo (ja sam u mikrovalnoj) i s tako rastopljenom marmeladom pažljivo, da se ne pomaknu, premažemo šnitice jabuka.
9. Vratimo nazad u pećnicu 15-ak minuta da se marmelada zapeče.
Posluživanje
Dobro ohlađeni kolač narežemo i poslužimo.
U slast!