Iće & piće

RECEPT: Čokoladni kuglof koji se topi u ustima!

Nina Stojanov 14. travnja 2019.

Čokoladna opsesija u najdražoj biskvitnoj slastici. Kuglof! Znate li da za njega kažu da je "komad sreće"?

Praznina unutar tijesta u kalupu je da bi se omogućilo strujanje vrućeg zraka iznutra, tako da se kolač ispeče ravnomjerno sa svih strana.

Tome također doprinosi i okrugli oblik, koji ujedno simbolizira sunce. Sunce je prema starom vjerovanju simbol sreće – sreće koju poželite zagristi, kada je o kuglofu riječ.

Dijelim s vama recept za sočan, ukusan kuglof sa granulama čokolade i grožđicama. U nastavku pročitajmo što nam je sve potrebno:

SASTOJCI:

  • 4 žumanjka
  • 280 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • Limunova korica
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 3 žlice ulja
  • 50 g grožđica
  • 50 g granula tamne čokolade
  • 10 žlica mlijeka
  • 280 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kakaa
  • Malo ruma (ili rum šećera)

Za ukrašavanje:

  • Čokolada po želji
  • Mljeveni lješnjaci
  • Listići kokosa

 

PRIPREMA:

Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

Mikserom dobro izradite žumanjke i šećer. Dodajte limunovu koricu i vanilin šećer, zatim omekšali maslac i ulje. Sve izmiješajte i postupno dodajte mlijeko, zatim brašno i prašak za pecivo.

Smjesu podijelite na dva dijela.

U jedan dio smjese dodajte kakao i rum, a u drugi dio dodajte grožđice i granule čokolade.

Pećnicu ugrijte na 180°C stupnjeva. Kalup za kuglof malo nauljite i pobrašnite.

Lijevajte red žute, pa red smeđe smjese. Stavite peći oko 30 – 35 minuta.

Kada je kuglof pečen, izvadite ga iz pećnice i pričekajte da se ohladi. Nakon toga, okrenite ga obrnuto da ispadne van. Poslužite ga na stalak.

Čokoladu rastopite i polijte kuglof. Lagano lijevajte u krug kako bi se ravnomjerno rasporedilo. Na kraju, posujte sa mljevenim lješnjacima i listićima kokosa.

U slast!

 

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!