FOTO by PR

Kultura

X. BOBIJEVI DANI SMIJEHA – festival komedija od 07. do 25. studenog!

PR 29. listopada 2021.

Umjesto u listopadu kao proteklih devet godina, Bobijevi dani, posvećeni velikom Histrionu Josipu Bobiju Marottiju, ove godine će vas zabavljati u studenom...

I ove pandemijske godine histrionski je studeni posvećen velikom Histrionu Josipu Bobiju Marottiju. Naš nas je dragi Bobi fizički napustio 2011. godine, ali nema gotovo ni jednog dana da se u Histrionskom domu ili na Opatovini ne sjetimo našeg vjernog Histriona i njegove dobrote.

Stoga i jest smijeh osnovna odrednica njegovog festivala. Pouzdano znam kako bi to i Bobi najviše volio. Teško mi se još uvijek pomiriti da više nema mog dragog učitelja i velikog Histriona, ali kad pomislim da ću s kolegama na BOBIJEVIM DANIMA SMIJEHA spiti za njegovu dušu dost Histriončeka, bude mi lakše!

Zlatko Vitez

Na ovogodišnjim, desetim po redu, Bobijevim danima očekuje vas pregršt različitih komedija i sigurni smo da će svatko pronaći nešto po svom ukusu i uljepšati si ovu izazovnu godinu.

Na Festivalu ćete moći pogledati gostujuće komedije iz nekoliko zagrebačkih kazališta (ZGK KOMEDIJA, Teatar RUGANTINO, Dramsko kazalište GAVELLA, SK KEREMPUH i Teatar EXIT) te iz drugih hrvatskih gradova (Gradsko kazalište POŽEGA, Glumačka družina KREATOR, Bjelovar, HNK u Varaždinu, Gradsko kazalište Virovitica, Gradsko kazalište JOZA IVAKIĆ, Vinkovci, HNK Zadar, KOTAR teatar, Delnice, i KEREKESH teatar, Varaždin).

X. Bobijeve dane smijeha svečano otvaramo 07. studenoga u 20 h premijerom predstave BILA JE TO ŠEVA Ephraima Kishona, u režiji Lee Anastazije Fleger, a zatvaramo 25. studenoga u 20 h svečanom dodjelom Bobijevih nagrada te reprizom iste predstave.

U predstavi BILA JE TO ŠEVA glume Hrvoje Klobučar, Vanda Winter i Zlatko Ožbolt.

Svi znaju za tragičnu, ali romantičnu priču o Romeu i Juliji – jednom od najpoznatijih ljubavnih parova u svjetskoj književnosti. Shakespeare, ostavljajući nam je, kasnije pa još i danas, generacije mladih, a i starih čitatelja uvodi u prilike u kojima ljubavnici odlučuju slijediti svoja srca, umjesto pravila i očekivanja svojih obitelji. Prikazuje nam istinsku, intenzivnu, veliku mladenačku ljubav i tom tragedijom ostavlja u suzama sve romantične duše ovog svijeta.

EPHRAIM KISHON pet stoljeća kasnije piše komediju o Romeu i Juliji i zamišlja naš veliki ljubavni par nakon trideset godina braka?! Bi li i tada njihova ljubav bila onako intenzivna, čista, uzvišena i posebna kao i kod Shakespearea? Bi li njihovu svakodnevicu punu ljubavnih stihova i romantike promijenila njihova kći Lukrecija – tinejdžerka u najgoroj fazi puberteta? Kakav im je odnos s puncem i punicom, prastarom Julijinom dadiljom ili fratrom Lorenzom koji ih je vjenčao? A, sigurno nas zanima što bi tek na naše ostarjele ljubavnike rekao još stariji Shakespeare?!

Odgovore na sva ova, a i druga pitanja dobit ćete, ako pogledate komediju s pjevanjem „Bila je to ševa“.

Sve predstave se održavaju u 20h u Histrionskom domu (Ilica 90), osim predstava iz SK Kerempuh i Teatra Exit, koje će se održati u matičnim kazalištima.

RASPORED PREDSTAVA:

 • BILA JE TO ŠEVA – GD Histrion, Zagreb (nedjelja 07.11. u 20 h, Histrionski dom) – PREMIJERA i SVEČANO OTVARANJE X. BOBIJEVIH DANA SMIJEHA
 • GUJA U NJEDRIMA – Gradsko kazalište Požega (ponedjeljak 08.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • DESET PJESAMA KOJE SU OZNAČILE KRAJ MOG LJUBAVNOG ŽIVOTA – Glumačka družina KREATOR, Bjelovar (utorak 09.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • MATIAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK – HNK u Varaždinu (srijeda 10.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • MANDRAGOLA – ZGK KOMEDIJA, Zagreb (četvrtak 11.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • ŠKRTAC – SK KEREMPUH, Zagreb (petak 12.11. u 20 h, izvedba u SK KEREMPUHU)
 • STOKA SITNOG ZUBA – GD HISTRION, Zagreb (subota 13.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • UVIJEK ĆE NAM OSTATI LJUBAV – Teatar RUGANTINO, Zagreb (nedjelja, 14.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • GOSPOĐINA MAJKA JE PREMINULA – GRADSKO KAZALIŠTE Virovitica (ponedjeljak, 15.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • VIĐENJE ISUSA KRISTA U KASARNI V.P. 2507 – Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci (utorak, 16.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • ZAGREB 2020 – Dramsko kazalište GAVELLA, Zagreb (srijeda, 17.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • FEŠTA – Teatar Exit, Zagreb (petak, 19.11. u 20 h, izvedba u Teatru Exit)
 • A DI SMO SAD, MOJA STOŠE – HNK Zadar (petak, 19.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • DOBRO DOŠAO U KLUB – KOTAR teatar, Delnice (subota, 20.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • NA PAROVE RAZBROJ S’ – GD HISTRION, Zagreb (nedjelja, 21.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • IMOVINA – KEREKESH Teatar, Varaždin (utorak, 23.11. u 20 h, Histrionski dom)
 • BILA JE TO ŠEVA – GD Histrion, Zagreb (četvrtak 25.11. u 20 h, Histrionski dom) – SVEČANA DODJELA NAGRADA X. BOBIJEVIH DANA SMIJEHA